EPA-EFE/Oliver Contreras
Morison, Bajden i Džonson

Australija će dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti koje su dogovorile SAD sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti da dele odbrambenu tehnologiju.

Francuska je odmah oštro reagovala pošto je Australija ranije imala dogovor o podmornicama s francuskom kompanijom „Naval Grup“ vredan 90 milijardi dolara.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je povlačenje Australije iz tog sporazuma sa kao žalostan potez koji nije u skladu sa duhom francusko-australijske saradnje.

-Zabili su nam nož u leđa. Sa Australijom smo uspostavili odnos zasnovan na poverenju. To poverenje je srušeno. Ljut sam zbog raskida ovog ugovora – rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan za radio stanicu Frans info.

Francuski ministar je naglasio da očekuje objašnjenja od Australije, kao i Sjedinjenih Država.

Novo partnerstvo Australije, SAD i Velike Britanije, koje će se zvati AUKUS, omogućiće ovim zemljama da dele veštačku inteligenciju, podmorske i ostale napredne tehnologije, kao i da prodube kooperaciju o širini odbrambenih sposobnosti u Info-pacifičkom regionu.
Jedna od prvih inicijativa će biti da se pomogne Australiji da razvije flotu nuklearnih podmornica, što bi moglo da rezultuje odustajanjem od dogovora vrednog 90 miliona dolara sa Francuskom o podmornicama.

– Ovde se radi o investiranju u naš najveći izvor snage – naše saveznike, i pomaganju da se bolje susretnu sa pretnjama današnjice, ali i sutrašnjice – izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji je objavio partnerstvo tokom virtuelne novinske konferencije sa premijerom Australije Skotom Morisonom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Neimenovani visoki članovi administracije koji su obavestili novinare o partnerstvu, kažu da je sve osmišljeno da promoviše mir i stabilnost u Info-pacifiku i da na to treba da se gleda kao direktan izazov za Kinu.

Zasad šest država – SAD, Kina, Rusija, Francuska, Indija i Velika Britanija – imaju nuklearne podmornice.

Inicijativa da se pomogne Australiji u razvijanju nuklearne podmornice će trajati više od 18 meseci i uključivaće timove ratnih mornarica iz sve tri zemlje.

Sva tri lidera su naglasila da će nove podmornice biti na nuklearni pogon, ali neće imati nuklearno oružje.

1 COMMENT

  1. Шта се ово дешава?
    Енглези и Амери немају више поверења у НАТО, инфилтриран нео-нацистима???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here