Zablistalo sedam zlata

0

U subotu uveče je oko 1.300 posetilaca (sa igračima) u Gepingenu imalo priliku da uživa u srpskoj mladosti, koja je sa velikom strašću i ljubavlju pokazala kako se igra i kako se u tuđini čuvaju koreni. Publika ih je bodrila burnim aplauzima, a veseli i nasmejani mališani nisu krili zadovoljstvo posle dobro izvedenih koreografija. Zagrljaji roditelja i najbližih jasno su pokazivali da su bili izvrsni na bini, što je potvrdio i žiri u sastavu Mirjana Drobac, etnomuzikolog iz Beograda i Dejan Trifunović iz KUD-a "Stanko Paunović" iz Pančeva.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke Mićo Ćetković je istakao da je srpski folklor u Nemačkoj veoma jak i da je veoma ponosan na udruženja koja ulažu mnogo energije, napora i truda da mladi prvo zavole, a potom i pokažu srpsku kulturu i tradiciju ne samo među sobom već i drugima.

 

Specijalne nagrade

* Najbolja igračica: Tanja Stefanović iz KUD Drina iz Auzburga
* Najbolji igrač: Niko Bodiroža, kolovođa SKC "Vuk St. Karadžić" iz Raštata
*Koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu: SKC Zindelfingen
* Najbolji orkestar: Sloga iz Manhajma
*Najbolji originalni kostim: Jugos iz Minhena
* Najbolja pevačka grupa: "Vuk St. Karadžić" iz Raštata
* Najbolje stilski izvedena koreografija: "Sveti Sava" iz Gepingena
*Najbolje uvežban ansambl: Dukati iz Štutgarta
* Najbolji psihološki doživljaj igre: SKC Ofenbah

Skup je blagosiljao protonamesnik SPC-a Stanko Rakić, dok je u publici bio i protonamesnik Predrag Gajić iz Štutgarta.

U revijalnom delu nastupili su društva: Nova generacija iz Šorndorfa, Zavičaj iz Hajlbrona, Sloga iz Štutgarta, kao i maleni igrači SKC Zindelfingen iz Zindelfingena, koji su privukli veliku pažnju svih prisutnih jer imaju od 3 do 5 godina. Mladima je na divnoj igri zahvalio i Božidar Vučurević, generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu.

 

Odličja "Vesti"

Organizator je bio Savez srpskih udruženja Nemačke, a domaćin KUD Dukati iz Štutgarta. Medijski pokrovitelj bio je dnevni list "Vesti", čija je odličja predstavnicima svih udruženja uručio Dušan Šubarević.

antr. Vredni domaćini
Za dobro raspoloženje bili su zaduženi Mikica Stanovijević, Cvele Stojanović, Maki i trubači iz Srbije, dok su neumorni članovi Dukata nastojali da sve goste ugoste ne samo specijalitetima sa roštilja, već i ukusnim slatkišima i palačinkama koje su sastavni deo njihove ponude na svim manifestacijama.

antr. Gosti iz matice
U gostima SKC Zindelingen ovoga puta su bili igrači KUD-a Karanovac iz Kraljeva i "Sveti Nikola" iz Trstenika, koji su se predstavili Igrama iz Gruže i Igrama iz Vladičinog Hana. Voditelj programa tradicionalno bila je Dragana Vukojević iz Štutgarta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here