Igračima i stručnom štabu rukometnog kluba Arilje zabranjen je ulazak na teritoriju Kosova i Metohije prilikom odlaska na utakmicu sa Trepčom u Kosovskoj Mitrovici.

Članovi kluba zadržani su na graničnom prelazu Jarinje, posle čega im je rečeno da moraju nazad, a Kancelarija za Kim Vlade Srbije istakla je da je ovakva odluka kosovske policije neshvatljiva i nedopustiva.

– Reč je o anticivilizacijskom činu kojim se umesto vrednosti sportskog duha i fer-pleja, od strane Prištine nameće politika zabrana i barijera – istaknuto je u saopštenju.

Rukometaši Arilja na Jarinju su zadržani otprilike sat vremena, posle čega im je rečeno da neće moći da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, zbog čega je utakmica i odložena.

U saopštenju je naglašenoda je apsurdno i potpuno netačno obrazloženje koje je dato rukometašima iz Arilja na administrativnom prelazu – da nijedan sportista iz centralne Srbije ne može ući na teritoriju Kosova i Metohije ukoliko prethodno o tome ne zatraži dozvolu takozvanog Ministarstva sporta u Prištini.

Kancelarija za KiM upozorava da je po sredi brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja.

– Posebno ističemo da se niti jednim jedinim dokumentom ne predviđa obaveza sportista iz centralne Srbije da šalju bilo obaveštenja ili traže dozvolu Prištine za ulazak na teritoriju južne pokrajine i odigravanje sportskih mečeva – navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da se posle zabrana kojima su bili izloženi novinari iz centralne Srbije, ponovo blokade postavljaju i sportskoj omladini.

– Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica konačno reaguje i osigura poštovanje postignutih sporazuma, čiji je garant i sankcioniše Prištinu zbog jednostranih i po dijalog štetnih poteza? – pita se Kancelarija za KiM.

Što se same utakmice tiče, ona će možda biti rešena za “zelenim stolom”.

– Očekujemo odluku Rukometnog Saveza Centralne Srbije o odigravanju ove utakmice na neutralnom terenu ili registrovanje sluzbenim rezultatom – ističu iz Arilja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here