Sarajevo tokom rata: Nezaboravne potresne slike

Posle pisanja “Vesti” o dokumentarnom filmu slovenačkog režisera Mirana Županiča “Sarajevo safari” u kome se tvrdi da su bogati stranci, uz logistiku Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske, odlazili na sarajevsko ratište da bi iz zabave ubijali civile, ne prestaju da stižu reakcije iz Republike Srpske.

Brojni zvaničnici i nevladine organizacije traže zabranu filma, ali i reakciju republičkog tužilaštva.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić kaže ironično za “Vesti” da ga ne bi iznenadilo da se uskoro pojavi dokumentarni film u kome će se tvrditi i da su se na strani Srba u poslednjem ratu borila čudovišta iz “Osmog putnika” i “Predatora”.

– Ne bi me iznenadilo da pronađu i svedoke koji će tvrditi da su Srbi angažovali i bića sa drugih planeta kao neko superoružje za ubijanje Muslimana. Nažalost, mašta za satanizaciju svega što je srpsko je neisrcpna inspiracija. U ovakvoj BiH suživot i pomirenje su definitivno imaginarna stvar kao i tema filma o safariju – lovu na ljude – kaže Ostojić i dodaje da je jedina istina da su u Sarajevo kao “lovci” dolazili iz islamskih zemalja, a na “safari” – vojnici NATO.

Film plod mašte: Radan Ostojić

Boračka organizacija opštine Pale pozvala je institucije i nadležne organe RS da traže “sudsku zabranu prikazivanja navedenog filma”.

“Za sve mora da postoji granica, pa tako i za monstruozne konstrukcije bolesno ambicioznih pojedinaca koji bi da stiču popularnost preko naše krvi”, poručili su iz Boračke organizacije Pale.

Istovremeno, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić pozvao je rukovodstvo Srpske da upute protestno pismo Ambasadi Slovenije u BiH i zatraže zvanično izvinjenje Vlade Slovenije.

– Predstavnici Republike Srpske bi zbog ovog izmišljenog filma trebalo da upute protestno pismo ambasadoru Slovenije u BiH i zatražiti zvanično izvinjenje Vlade Slovenije i distanciranje od ovakvog filmskog sadržaja koji ne doprinosi miru i pomirenju naroda u BiH, već podelama i sukobima – naglasio je Lazić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je otvoreno pismo režiseru filma “Sarajevo safari” u kom je istakao da su srpski vojnici tokom građanskog rata u BiH branili porodice i vekovna ognjišta i da nisu organizovali nikakav “lov na ljude” na sarajevskom ratištu, kako je on to predstavio u novom filmu.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragan Mastilović ocenio je da je cilj filma “Sarajevo safari” da se “iznova učvrste laži o sarajevskom ratištu i zamagli slika o stradanju srpskih civila u ovom gradu od od 1992. do 1995.

“Da nije tako, autor bi se potrudio da kroz brojnu dokumentarnu građu sazna koliko je srpskih civila ubijeno dejstvovanjem muslimanskih snajperista u i oko Sarajeva, potrudio bi se da sazna šta su značile šifre, poput one ‘plava košulja’, ‘bela košulja’ i slično, kojima su muslimanski vojnici motorolom javljali svojim snajperistima ko je od legitimisanih civila u Sarajevu Srbin, to jest koga treba da ubiju i, naravno, da to predstave kao dejstva srpskih snajperista – rekao je Mastilović za Glas Srpske i dodao da ga ne bi začudilo da se za ubistvo devojčica Milice Lalović i Nataše Učur okrive “snajper turisti”, a ne muslimanski snajperisti iz Sarajeva.

Kojić: “Čista patologija”

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić (na slici) ocenio je da je film slovenačkog autora “bolesna izmišljotina” i “čista patologija bolesnog uma”.

“Više od dve i po decenije od završetka rata u BiH pojavi se samozvani režiser Miran Zupanič sa, nadasve, gnusnim izmišljotinama o tome kako je bio potreban čitav lanac onih koji su nudili ‘lovačke aranžmane’, a pritom ne navodi nijednog svedoka za to što tvrdi”, rekao je Kojić za agenciju Srna.

Reakcija Tužilaštva

Predsednik Skupštine Udruženja vojnih starešina Republike Srpske Blagoje Kovačević poručio je da javnost RS ne sme da ostane nema na “gnusne izmišljotine slovenačkog režisera, te da bi pravosuđe Srpske trebalo pod hitno da preduzme određene korake”.

“Prećutimo li ovo, samo ćemo stvoriti alibi da i drugi nesmetano nastave da nas na svaki način blate i obesmišljavaju. Smatram da bi Tužilaštvo Republike Srpske pod hitno trebalo da preduzme korake da se protiv ovog lažova preduzmu potrebne mere i ova gnusna laž istera na čistinu – kazao je Kovačević.

Film opasno sredstvo propagande

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da, bez obzira na umetničku maštu i kreativne slobode, film može biti opasno sredstvo propagande, te da posluži za perfidno ostvarivanje političkih ciljeva i pogorša ionako krhke međunacionalne odnose u BiH.

“Naš odnos prema filmu, kao i umetnosti uopšte, ne bi trebalo da nas spreče da se sa ovom vrstom iživljavanja nad istorijskom istinom obračunamo”, rekao je Mazalica i dodao: “Da se zaista dešavalo to o čemu prikazuje dokumentarni film, već bi davno postojali svedoci, dokazi, sudski procesi i presude.