Zabranjen rad islamističkoj organizaciji

0

Premijer Velike Britanije Gordon Braun zgrožen protestima islamista

 

Nakon negodovanja javnosti i kritika političkih lidera ova islamistička grupa odustala je od planiranog marša kroz Vuton Baset na jugu Engleske, ističući da je uspešno ukazano na nepovoljnu situaciju muslimana u Avganistanu.

 

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Alan Džonson rekao je da je zabrana osmišljena kao pomoć u sprečavanju terorizma. Nalog o zabrani stupiće na snagu 14. januara i za članstvo u ovoj grupi biće smatrano krivičnim prekršajem za šta je predviđena zatvorska kazna u trajanju i do deset godina.

 

"Danas sam doneo nalog kojim će biti zabranjen rad ’’Al Muhadžirunuu’’, ’’Islamu za Ujedinjeno Kraljevstvo’’ i pod bilo kojem drugom imenu kojim se ova organizacija služi. Već je zabranjen rad ove organizacije pod druga dva imena ’’Al Guraba’’ i ’’Spašena sekta’’. Zabrana je oštra, ali neophodan potez za borbu protiv terorizma i to nije put kojim mi olako idemo", navodi se u Džonsonovom saopštenju.

 

U saopštenju se dodaje da militantna organizacija ne bi trebala da bude ustanju da izbegne zabranu jednostavnom promenom imena.

 

Britanski premijer Gordon Braun rekao je tokom protekle sedmice da je bio užasnut saznanjem da navedena grupa planira da maršira ulicama Voton Baseta, gde se redovno nalaze ožalošćeni, jer sanduci sa ostacima britanskih vojnika prolaze tuda na putu iz obližnje vazdušne baze.

 

"Islam za Ujedinjeno Kraljevstvo" zalaže se za uvođenje šerijatskog zakona u Velikoj Britaniji i povezana je sa islamističkim liderom Omarom Bakrijem Muhamedom, kome je zabranjen ulazak u Britaniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here