pixabay.com

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić, preneo je ambasadoru Izraela Kahelu Vilanu zabrinutost “zbog spremnosti izraelske strane da kosovskim vlastima rado pomogne u zaštiti spomenika kulture na Kosovu, a koji su ugroženi anticivilizacijskim aktivnostima tih istih vlasti”.

Muzej žrtava genocida saopštio je da je Ristić prilikom posete Vilana toj ustanovi, izrazio zabrinutost zbog sadržaja takvog odgovora predsednika izraelske Vlade Naftalija Beneta kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i podsetio da su spomenici kulture na Kosovu predmet kontinuirane devastacije, destrukcije, desakralizacije i drugih anticivilizacijskih aktivnosti.

On je istakao da te aktivnosti kosovske vlasti sprovode sa ciljem trajnog poništavanja i uklanjanja istorijskih, duhovnih i sveukupnih materijalnih dokaza viševekovnog trajanja Srba na tom području.

Vilan je prilikom posete Muzeju žrtava genocida razgovarao sa Ristićem i predsednikom Upravnog odbora muzeja episkopom pakračko-slavonskim Jovanom o naučno-istraživačkim, izdavačkim, izložbenim, prosvetnim i međunarodnim aktivnostima te ustanove.

“Tokom susreta je ukazano na neophodnost institucionalnog povezivanja Muzeja žrtava genocida i Memorijalnog centra ‘Jad Vašem’, kao i drugih relevantnih institucija u Izraelu”, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida.

Kako se navodi, poseban deo razgovora bio je posvećen aktivnostima Muzeja žrtava genocida u vezi sa istraživanjima, obrazovanjem i negovanjem kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog naroda, kao i na žrtve holokausta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here