commons.wikimedia/SPO
Ministarka pravde Austrije Alma Zadić

Ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić najavila je danas, godinu dana od korupcionaške afere “Ibica“, usled koje je bivši lider Slobodarske partije (FPO) i nekadašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku, da će ubuduće biti krivično delo i kada jedan političar da određena obećanja, iako nije na funkciji da bi mogao da ih ispuni.

Tako je Štrahe jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera obećao državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci. Taj razgovor, koji je obavljen 2017.godine na Ibici, kada Štrahe još nije bio na vlasti, bio je klopka, i sniman, a snimak je isplivao u javnost pre godinu dana, uoči izbora za Evropski parlament.

U doba datih obećanja Štrahe još nije imao nijednu državnu funkciju, a Zadićeva želi da spreči političare da se tako nešto dogovore.

Ministarka najavljuje izmenu krivičnog zakona, prema kojoj će osoba koja daje takva obećanja i pre nego što ima političku funkciju, moći krivično da se goni. Konkretno, radi se o dodeljivanju poslova kao protivuslugu za podršku stranci.

Zadićeva veruje da se time zatvara rupa u zakonu usled kojeg bi neko ko tako nešto čini mogao ostati nekažnjen.

Izmena zakona sadržaće i pasus kojim se zabranjuje kupovina mandata. I to je vezano za optužbe protiv Štrahea, koji je obećao na izbornoj listi FPO mesto za posrednika navodne nećake ruskog milijardera. Ubuduće će za kupovinu mandata biti kažnjavani kako nalogodavac, tako i budući poslanik, kao i stranka.

Treći deo antikorupcionaških izmena zakona tiče se izveštaja o korupciji, koji će se, u bezbednosnom izveštaju na jesen, pojaviti sa zasebnom statistikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here