EPA/Georgi Licovski
Makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zev i ambasador Ruske Federacije u Skoplju, Sergej Bazdnikin, zaključili su danas da “slučaj razgovora sa ruskim komičarima” neće uticati na odnose dveju zemalja i da će saradnja njihovih zemalja biti nastavljena, preneo je makedonski portal Plusinfo.

– Definitivno smo zaključili da je i ovo u sferi privatnih akcija i da je predstavljeno i javnosti. Prijateljstvo sigurno ostaje. Naša je obaveza da naše odnose nadogradimo i razvijamo. Radimo na novim ekonomskim projektima. Verujem da će trgovina rasti sa Ruskom Federacijom. Moderne tehnologije mogu nekada da naprave neprijatne situacije, ali zemlje moraju promovisati prijateljstvo – rekao je Zaev novinarima nakon otvaranja fabrike ATS grupe u Vizbegovu.

Zaev je sa ruskim ambasadorom u Skoplju razgovarao nakon što je objavljeno da je u telefonskom razgovoru sa ruskim komičarima, od kojih mu se jean predstavio kao bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko, rekao da se Rusija meša u unutrašnja pitanja Sevrne Makedonije.

Takođe, Zaev je u razgovoru sa “lažnim Porošenkom” rekao i da postoji navodno tajni plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija o podeli tzv. Kosova. Prema tom navodnom planu Kosovo bi u korist Srbije trebalo da se odrekne nekih 10 opština, a da za uzvrat dobije neke opštine s juga centralne Srbije.

Upitan da li će ruske vlasti nešto preduzeti povodom ovog slučaja, Zaev je rekao da ni u makedonskom ni u ruskom zakonodavstvu ne postoje odredbe koje bi mogle da onemoguće takve aktivnosti.

– Definitivno, to je u konačnoj nadgradnji naših bezbednosnih protokola i treba biti oprezan. Samo na taj način možemo to da izbegnemo – rekao je Zaev.

Zaev je potvrdio da je juče telefonom razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem da mu se izvinio zbog sadržaja objavljenih snimaka telefonskog razgovora sa ruskim komičarima, što je, kako je rekao, u njemu izazvalo neprijatna osećanja.

– Kada o tome govorimo nezvanično, govorimo na osnovu informacija iz medija, o spekulacijama. Mi nismo uključeni u razgovore Prištine i Beograda. Naša pozicija je da razvijemo mir, prijateljstvo, regionalnu saradnju i priključenje evropskim integracijama. To je zajednički cilj. Ostajemo prijatelji sa Kosovom. Drago mi je da je (Tači) pozitivno reagovao. Danas sam pročitao njegovu izjavu. Mi smo prijateljske zemlje i naravno moramo računati na naše zajedničko prijateljstvo – kazao je Zaev novinarima.

1 COMMENT

  1. Hvala bogu da se izjavio vec jednom. Samo smo cekali na njegovu izjavu .
    Moram da kazem kako se lepo lobira trenutno oko srbije na nivo. Ovo je da upozore srbiju koje su zemlje tu da napadaju sa nato ako se neresi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here