EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je izjavio danas, povodom godišnjice Ohridskog sporazuma, da je ovaj sporazum obezbedio mirnu budućnost i dalju demokratsku izgradnju Severne Makedonije uz ravnopravno učešće svih njenih etničkih zajednica.

– Sporazum je postavio temelje na kojima mi, kao novoformirana vlada od 2017. godine, gradimo naše zajedničko – jednako i ravnopravno društvo, poštujući sve etničke identitete i interese svih građana koji ovde žive – rekao je Zaev na konferenciji “Posle Ohrida” održanoj povodom 20 godina od potpisivanja Okvirnog sporazuma, prenosi agencija MIA.

Nakon Ohridskog sporazuma, naglasio je Zaev, Severna Makedonija gradi zrele politike i umesto sukoba govori o ekonomskom napretku u zemlji i poboljšanju dobrosusedskih odnosa, a zajedno sa susedima radi na stvaranju otvorenog Balkana.

Prema njegovim rečima, Ohridski sporazum je okončao sukob, koji je nažalost odneo žrtve, ali je, kako napominje, doneo garanciju mira, koju smo “kasnije nadograđivali i poboljšavali, stvarajući zajednicu u kojoj građani uživaju uzajamno poštovanje i toleranciju”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here