Zagrljaji i suze zahvalnice

0

Biće još akcija: Podvrščani iz Beča u otadžbini
 

U martu su osnovali i ozvaničili udruženje jer, kako rekoše, red je da stotinak porodica koje su novo životno prebivalište našli u Austriji, pokažu da nisu zaboravile zavičaj. Život je hteo da se ubrzo po osnivanju organizuju i pošalju pomoć za poplavljene u Obrenovcu i Republici Srpskoj.

Dvočasovna bujica koja je njihove meštane ostavila bez mnogo toga što su godinama sticali, ponovo ih je okupila. Zato su pokrenuli humanitarnu akciju i prikupili čak 17.000 evra.

Akciju su vodili Momir Tabaković, Srećko Keserić, Dejan Džonkić, Milko Čazimović, Michael Novotndž, Darko Đorđević, Predrag Trailović, Saša V. Papić, Rista Konstandinović, Saša Nikolić, Danijel Aćimović, Darko Marinović, Momir Popović i Siniša Sipljanović.

 

Žitelji Podvrške nose pomoć
 

Prošlog vikenda je nekolicina njih bila u Podvrški, a stigli su novim asfaltiranim putem, koji selo povezuje s Kladovom. Došli su da lično uruče prikupljeni novac.

Pomoć je podeljena. Bilo je puno zagrljaja bez reči, ali i suza zahvalnica. Mladi ljudi koji su pokazali humanost, ali i želju da ne čekaju, već su odmah organizovali akciju i sve troškove dolaska u Podvršku sami platili, vratili su se u Beč. Uskoro nastavljaju aktivnosti, kako rekoše posebno će organizovati veliki skup 7. marta iduće godine, pa će i to biti prilika da skupe novac za neko novo dobro delo.

Novac je preuziman u Mesnoj zajednici
 

– Na osnovu kategorizacije koja je sačinjena u saradnji s predstavnicima Mesne zajednice Podvrška i Opštine Kladovo, dogovorili smo se s predsednikom Skupštine opštine Draganom Marinovićem, našim meštaninom, da oni koji su pretrpeli štetu budu svrstani u tri kategorije. Odlučili smo da šestoro iz prve kategorije dobiju po 1.600 evra, četvoro iz druge kategorije po 1.000 i šestoro iz treće kategorije iznose od 300 do 700 evra. Prilika je da zahvalimo svima koji su učestvovali u akciji. Bilo nas je 172 donatora, sa različitim iznosima novca, ali je najvrednija pored prikupljenog novca činjenica da su se u akciju uključile i naše kolege Turci, Bosanci, Austrijanci – rekao je za "Vesti" Momir Tabaković, predsednik Udruženja meštana Podvrške.

On je istakao Austrijanca Kristijana Soldatiča, vlasnika Solution Spedition, koji je sam obezbedio prevoz i gorivo.

– Istakao bih i Dejana Srbulovića iz Vatensa, koji je uz pomoć autobuske firme "Nikolić prevoz" uputio u Podvršku građevinski materijal za unutrašnje sređivanje potopljenih objekata. I da ne zaboravim da je više naših porodica koje rade u Skandinaviji na račun udruženja uplatilo pomoć. Posebnu zahvalnost dugujemo Momiru i Željku Milenkoviću, koji su danima bili angažovani sa mehanizacijom na raščišćavanju posledica poplave – rekao je Srećko Keserić, jedan od najagilnijih članova udruženja, koji je i pre dolazio i donosio pomoć.

 

Odrekli se pomoći

Prethodnih dana bilo je nekoliko negativnih napisa na štetu dijaspore. U prilog sasvim korektnom odnosu prema sugrađanima u zavičaju i prema celoj akciji govori i podatak da su se Čedomir Kostić, Ljubomir Čuperkić i Saša V. Papić, koji rade u inostranstvu, odrekli pomoći, iako su pretrpeli štetu od bujice, uz obrazloženje da je potrebnija drugima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here