EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Kada bi se Srbija pridružila antiruskim sankcijama, postala bi talac i rob Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsetila kako je Zapad počeo da gradi odnose sa savremenom Srbijom poslednjih decenija. U početku su Brisel i Vašington govorili Srbiji – ili sa Zapadom ili sa Rusijom, što je, po rečima Zaharove, loša i nepravedna formulacija.

– Ali onda je krenulo još gore. Onda su Vašington i Brisel rekli Srbiji: samo Zapad, nikakva Rusija. Ali nisu stali na tome. Sledeći zahtev Zapada Srbiji je bio formulisan ovako: samo Zapad protiv Rusije. A šta dalje? Ja mogu da vam kažem, znam kako će biti formulisan sledeći zahtev Zapada Beogradu. Samo Zapad protiv Srbije. Neće im odgovarati realizacija nacionalnih interesa i interesa građana Srbije. Odgovaraće im samo realizacija interesa Vašingtona i Brisela na teritoriji Srbije. U tome je problem, u tome što oni ne samo da vode nelegitimnu, antidemokratsku politiku protiv Srbije, nego i produbljuju svoj nezakonit odnos prema Srbiji, proširuju broj nelegitimnih zahteva Beogradu i najgore je što u svemu tome oni ne ispunjavaju svoja obećanja koje su davali Beogradu – istakla je Zaharova.

Ona je podsetila da je Zapad obećao Beogradu sve – ekonomsku, finansijsku pomoć, investicije, posebne odnose… Ali nisu ispunili ništa, samo menjaju stepen nezakonitih zahteva.

– Zamislite šta bi bilo ako bi Srbija i njeno rukovodstvo u nekom momentu poklekli pod takvim pritiskom Zapada i, na primer, delimično ili u potpunosti uveli antiruske sankcije? Sada bi Srbija bila apsolutni talac Zapada – i ne samo to, bila bi njen rob. Ona bi prekinula odnose sa Rusijom. Izgubila bi korist koju ima od stabilnih isporuka ruskih energenata. A od Zapada ne bi dobila ni pomoć i podršku, već samo nove zahteve – ocenila je Zaharova.

10 COMMENTS

    • Pa ti izvoli,akoti je stalodotoga, ima da se provedeš, kaoi ostali robovi zapada! Oni svi uživaju u blagodetima toga, da sve pršti!Nego, šta ti je to “Wistom”, nisi još savladao engleski?

  1. Zapad je uvek bio nastrojen neprijateljski prema Srbiji i cilj mu je da je svede na beogradski pasaluk a Srbe na poslusnike bez svog indetiteta. Srbi nisu nikad nikome bili robovi i nece nikad. Zapad je izgubio kompas i neka idu svojim putem propasti a Srbija zna sta joj je ciniti.

  2. Serbija je demokratska EU zemlja nema veza sa azijom vi ste ostavili uvek serbiju na cedilu poznaju vas serbi dobro.

  3. Podrzavam sve stavove Zaharove jer su istinitite.Zivim u Sveckoj i gledam sve sa strane.Zapad slijedi samo svoje interese.Nadam se da ce i tome biti kraj .Demokratijom ispiraju usta.

  4. Polako ali sigurno Putin pobedjuje Zapad Amerika Nato Ukrajina kapitulirali. Ne znaju sada sta da rade kako da priznaju poraz. Putin ce dovesti u red ceo svet bice bolje nece biti ratova i ugnjetavanja siromasnih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here