EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Oružane snage Ukrajine gomilaju snage u zoni sukoba u Donbasu, tamo se već nalazi 125.000 ljudi, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Oružane snage Ukrajine jačaju vojnu moć, gomilaju tešku tehniku, ljudstvo. Prema nekim podacima, broj ukrajinskih vojnika u zoni sukoba već dostiže 125.000 ljudi što je, ako neko ne zna, polovina kompletnog sastava Oružanih snaga Ukrajine – precizirala je Zaharova.

Takođe je dodala da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog faktičkog odustajanja Kijeva od pokušaja mirnog rešavanja sukoba u Donbasu. Prema njenim rečima, nacrt zakona koji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uneo u Vrhovnu radu, a koji predviđa dolazak stranih jedinica u Ukrajinu na zajedničke vežbe 2022. godine direktno protivreči Minskim sporazumima.

Takođe se osvrnula na izjave Kijeva o navodnom napadu Rusije, ocenivši ih kao histeriju.

– Kampanja na nivou histerije koju su Kijev i njegovi strani pokrovitelji pokrenuli u medijima o navodnom predstojećem napadu Rusije je jednostavno manevar koji odvlači pažnju, veštački stvoren izgovor za dalje vojno korišćenje teritorije Ukrajine – konstatovala je portparolka ruskog MIP-a.

Rusija poziva zemlje NATO-a da prestanu sa provokacijama i podsticanjem militarističkih planova kijevskog režima, da ulože sve napore kako bi podstakli Kijev da uspostavi direktni dijalog sa Donjeckom i Luganskom u cilju pronalaženja održivog mirnog rešenja sukoba u Ukrajini u skladu sa kompleksom mera koje je odobrila rezolucija Saveta bezbednosti UN, poručila je Zaharova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here