EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je prokomentarisala reči visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepa Borelja o “glavnom uspehu evropske diplomatije”, izrazivši “saučešće” Briselu.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj ranije je nazvao zaustavljanje migrantskog talasa iz Belorusije u EU glavnim uspehom evropske diplomatije u 2021.

“Koliko su onda žalosni poslovi evropske diplomatije. Moje saučešće”, napisala je Zaharova na Telegram kanalu tim povodom.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here