EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Rusija nikada nije isporučivala naoružanje radikalnom pokretu „Taliban“, nego samo zakonitoj avganistanskoj vladi, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ranije izjavio da se Rusija u Avganistanu bori protiv SAD i ponovio optužbe o prodaji vatrenog oružja talibanima.

– Rusija je isporučivala naoružanje samo zakonitoj vladi Avganistana, što je dobro poznato – rekla je Marija Zaharova novinarima.

Prema njenim rečima, Pompeo na sastancima sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom nije postavljao pitanje o prekidu navodnih isporuka oružja talibanima.

– Ono što želim da kažem u vezi s kontaktima američkih partnera, pre svega američkog državnog sekretara s ruskim kolegom: gospodin Pompeo tokom sastanaka s gospodinom Lavrovom nijednom nije postavio to pitanje – navela je Zaharova.

Ona je podsetila na to da je u Avganistanu intezivno kružila informacija o tome da američke specijalne službe podržavaju teroriste „Islamske države“ (DAEŠ), korišćenjem helikoptera bez prepoznatljivih oznaka i pomaganjem militantima da se povuku pred napadima talibana.

List „Njujork tajms“ je ranije, pozivajući se na anonimne predstavnike američke obaveštajne službe objavio tekst u kojem se tvrdi da je vojno-obaveštajna služba Rusije nudila nagrade pripadnicima talibanskog pokreta za napade na američke vojnike u Avganistanu i da je predsednik SAD Donald Tramp informisan o tome. Dokazi za tu tvrdnju nisu priloženi.

U novom tekstu list je, pozivajući se na tri izvora, saopštio da su američki zvaničnici presreli elektronske podatke o finansijskim transakcijama s bankarskog računa koji navodno kontroliše ruska vojno-obaveštajna služba, na račun koji je povezan s talibanima.

Ta činjenica, kako je ocenio „Njujork tajms“, predstavlja jedan od dokaza o navodnom nagrađivanju talibana za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.

Ambasada Rusije u SAD zatražila je od američkih vlasti da adekvatno reaguju na pretnje koje stižu na adresu ruskih diplomata zbog informacija o navodnom delovanju Rusije u Avganistanu. Moskva je ta saopštenja okarakterisala kao lažne vesti.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je tekst u američkom listu naručen, a Bela kuća, Pentagon i američka obaveštajna služba su saopštili da nema potvrda o informacijama navedenim u medijima, kao i da Tramp o tome nije informisan.
Tramp smatra da je priča o navodnoj zaveri Rusije s talibanima izmišljena da bi se nanela šteta njemu i Republikanskoj partiji SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here