EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Ulazak Finske u NATO i napori Švedske da se pridruži alijansi doveli su do kraja ere bezbednosti u severnoj Evropi, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući širenje NATO-a na severnoevropske zemlje, ona je istakla da SAD već dugo ”promovišu sve što uništava evropsku bezbednost”, prenosi TASS.

Ona je navela da američki zvaničnici dolaze u Evropu sa drugog kontinenta da bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima, vođeni, kako je ocenila, oportunističkim interesima koji nemaju veze sa bezbednošću Evrope.

– To je ono što se desilo sa severnom Evropm. Neutralnost tih zemalja im je dugi niz godina garantovala ”auru bezbednosti”. Potezom da se oni (Finska) uvuku u NATO, okončana je ova era – rekla je Zaharova.

Istakla je da nakon što bude odobren još jedan paket naoružanja, vojna pomoć SAD Ukrajini premašiće 35 milijardi od početka rata u Ukrajini.

– Zapadne zemlje nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu, angažuju strane plaćenike širom sveta i daju sve od sebe da ukrajinski sukob bude što duži i krvaviji. Pres služba Pentagona je juče obećala Ukrajini 2,6 milijardi više u drugom paketu vojne pomoći. U sklopu toga je i municija za sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući sisteme Patriot i NASAMS, kao i višecevne raketne sisteme Grad i HIMARS i NATO- standardne artiljerijske granate – rekla je ona.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here