EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Sporazumi Kijeva i zemalja Zapada o bezbednosti u suštini ništa ne menjaju, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Sporazum o saradnji u sferi bezbednosti, koji je potpisao Kijev sa nizom evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Kanadu, Italiju i Dansku je u Ukrajini već nazvan ‘garancijama bezbednosti’, iako o ‘garancijama’ u svim dokumentima nema govora i one u suštini ne menjaju ništa – rekla je ona.

Kako je objasnila Zaharova, u njima se samo konstatuje šta se odavno dešava u praksi – velika vojno-tehnička i finansijska pomoć Kijevu.

Kao primer je navela da u okviru takvog sporazuma Berlin namerava da Kijevu do kraja 2024. godine izdvoji sedam milijardi evra vojne pomoći i šest milijardi evra poslednje godine, Pariz planira da Ukrajini da tri milijardi evra ove godine. Dodala je da London planira da na ukrajinsku vojsku potroši oko 2,5 milijardi funti, a Otava više od dve milijarde dolara.

Prema njenim rečima, predstavnici zapadnih zemalja koji potpisuju takve dokumente sa Ukrajinom, govore o njima kao o praznim i neobavezujućim. Napomenula je da je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani naglasio da je sporazum Rima sa Kijevom politički i simboličan i da neće imati pravnu snagu.

Istakla je da je Zapad odavno diskreditovao samo značenje garancija i podsetila da u februaru 2014. godine Berlin, Pariz i Varšava ništa nisu uradili kako bi realizovali sporazum zakonitog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i opozicije, iako su garantovali njegovo ispunjenje.

– U februaru 2015. godine su Nemačka i Francuska postale garanti Minskih sporazuma koji su odobreni rezolucijom Saveta bezbednosti UN, koji su zajedno sa Kijevom i ‘sahranili’, dovodeći u zabludu celokupnu svetsku javnost o iskrenosti svojih namera – dodala je ona.

Prema njenim rečima, danas Zapad ponovo ne žuri da na sebe preuzme garancije i teške obaveze, već ima samo jedan cilj – da Ukrajinu pretvori u obespravljenu koloniju i da je koristi kao instrument protiv Rusije.

Zaharova je dodala da sporazumi Pariza i Berlina o bezbednosti sa Kijevom ne utiču na odnose sa Rusijom, kao i da su oni na izuzetno niskom nivou.

– Tokom dve godine vidimo kako NATO zemlje, među kojima posebno aktivnu ulogu igraju Nemačka i Francuska (Berlin zauzima drugo mesto posle SAD po obimu isporuke naoružanja i vojne tehnike za ukrajinsku vojsku), napumpavaju Ukrajinu savremenim smrtonosnim sistemima, obučavaju vojnike, snabdevaju obaveštajnim podacima i tako doprinose eskalaciji ratnih dejstava – podsetila je ona.

Istakla je da ih to čini direktnim saučesnicima akcija kijevskog režima.

Napomenula je da elita tih zemalja, kao i ranije, teši sebe iluzijama o mogućnosti da Rusiji nanesu strateški poraz, smatra jedinom osnovom za rešavanje ukrajinske krize ultimativnu i za Rusiju neprihvatljivu “formulu” Vladimira Zelenskog.

– U tom kontekstu, potpisivanje novih sporazuma je još jedan, iako simboličan, potez u hibridnom ratu Zapada sa Rusijom, potvrđivanje namere na dugoročnu konfrontaciju sa našom zemljom i nespremnost da se ide putem političko-diplomatskog rešavanja sukoba – zaključila je Zaharova.

1 COMMENT

  1. I sta kaze Putkova pudlica? Toliko je besmislenoosti i lazi u ove zadnje dve godine izbrbljala da je ni Rusi vise ozbiljno ne uzimaju – U principu – nivo ove dame je otprilike kao u nase Jovane Jeremic = plastic fantastic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here