EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Kijev planira da izvede operaciju koja uključuje upotrebu toksičnih supstanci kako bi optužila Rusiju za upotrebu hemijskog oružja, rekla je Marija Zaharova.

– Nema ništa što se tiče konkretnih informacija o Buci: nema imena, datuma rođenja, nema podataka o pasošu, oni jednostavno ne postoje. Nije bilo ničega jer je cela stvar bila operacija lažne zastave. Kijevski režim sprema nešto slično ovaj put – rekla je ona.

– Moguće je da organizuju još jednu antirusku provokaciju uz upotrebu toksičnih supstanci zapadne proizvodnje kako bi pokrenuli novu kampanju u strukturama UN i svetskih medija i optužili našu zemlju za namerno korišćenje hemijskog oružja – dodala je.

Zaharova je naglasila da je, prema dostupnim informacijama, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) aktivno uključena u pripremu takve operacije i da je za saradnju angažovala ukrajinsku kompaniju Realab sa sedištem u Kijevu.

– Kompanija je specijalizovana za uvoz hemijskih reagensa i prekursora. U oktobru i novembru ove godine Ukrajina je u Nemačkoj kupila takozvanu malu seriju trietanolamina i jedinjenja natrijuma sa azotom koje proizvodi američka kompanija Honeivell. Kompanija je američka, ali se nalazi u gradu Selcu u Nemačkoj – objavila je ona.

Ona je napomenula da je trietanolamin uključen u hemijski aneks Konvencije o hemijskom oružju i da podleže godišnjoj deklaraciji.

– Ovo jedinjenje je prekursor za sintezu toksične supstance sa dermalnim eksplozivnim efektom, kao što je azot iperit. Jedinjenja azota i natrijuma su veoma toksična i njihovo dejstvo je slično cijanidu – objasnila je ona.

– Prema ruskim ekspertima, SBU bi ove hemikalije mogao koristiti za proizvodnju hemijskog sredstva za izvođenje ograničenog čina provokacije na teritoriju pod kontrolom kijevskog režima u dometu naših trupa – predviđa Zaharova.

Prema njoj, usred sve većeg zamora sveta ratom te smanjenja financijske i vojne pomoći, Kijev je dovoljno očajan da preduzme bilo kakve korake koji bi ukrajinski sukob mogli vratiti na naslovnice i na vrh međunarodne agende.

– Režim Zelenskog nastavlja gorljivo izvršavati zahteve svojih prekomorskih gospodara da ratuju do posljednjeg Ukrajinca. Oni uopšte ne mare za posledice ove operacije pod lažnom zastavom, kao što ih nije bilo briga uopšte o posledicama korištenja granata s osiromašenim uranijumom koje je režimu u Kijevu isporučila Velika Britanija. Zelenski i cela njegova banda ne mare za posledice s kojima će se suočiti njihov vlastiti narod ako se ova operacija sprovede – zaključila je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here