Lična arhiva
Đorđe Barović

Đorđe Barović, novinar našeg lista, dobitnik je priznanja jasenovačkih stradalnika koje dodeljuje Udruženje logoraša i potomaka “Jasenovac” – Beograd.

Novinaru “Vesti” zahvalnica je uručena za aktivan doprinos očuvanju kulture sećanja na žrtve Jasenovca, jednog od najbrutalnijih i najozloglašenijih logora u Drugom svetskom ratu, kao i za podršku predlogu Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, koja je upućena Skupštini Srbije na usvajanje.

Plakate i zahvalnice uručene su povodom obeležavanja 80 godina od početka ustaškog genocida formiranjem logora smrti među kojima i Jasenovca.

Priznanja su dobili najviši državni zvaničnici, akademici, istoričari i novinari.

Svečane plakete dodeljene su i Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, Ivici Dačiću, prvom čoveku srpskog parlamenta, poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju.

Od stranih zvaničnika priznanja su pripala i Antoniju Guterešu, generalnom sekretaru UN, zatim predsednicima Ruske Federacije i Izraela Vladimiru Putinu i Ruvenu Rivlinu.

Među dobitnicima su i akademici Matija Bećković, Vasilije Krestić, kao i predstavnik srpske dijaspore iz Nemačke Vladimir Umeljić. Izrazi zahvalnosti dodeljeni su još i Jeleni Guskovoj, ruskom akademiku, zatim svetski priznatom istoričaru Holokausta dr Gideonu Grajfu kao i novinaru “Jerusalim posta” Majku Frojdu.