T. Ostojić
Crkva Svetog Stefana u Kizborou

Hram Svetog Arhiđakona Stefana u Kizborou od 1. oktobra ima novog administratora parohije, protojereja-stavrofora Milorada Lončara, starešinu hrama Svete Trojice iz Branzvika.

Naime, zbog nezapamćenih ograničenja u Viktoriji i jedne izuzetno neredovne situacije u Melburnu od početka pandemije, protojerej Aleksandar Savić odlučio je da se zajedno s porodicom vrati u Republiku Srpsku.

Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan, na molbu oca Aleksandra razrešio ga je dužnosti paroha i starešine hrama sa 30. septembrom ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Crkvenog odbora, prota Aleksandar je ostavio snažan utisak u ovoj parohiji tokom dve godine, koliko je bio starešina Crkve Svetog arhiđakona Stefana.

– Crkveni odbor je učinio sve da na dostojanstven način isprati našeg dobrog pastira, u ime svih parohijana, a na način na koji je to bilo moguće uraditi u uslovima u kojima radimo. Proti Aleksandru, protinici Dijani i njihovoj deci Jovanu, Nikoli i Marku želimo svaku sreću u njihovom daljem radu i životu – kaže se u saopštenju Odbora.

Otac Aleksandar je u Melburn i hram Svetog arhiđakona Stefana stigao 2019. zajedno s porodicom.

Otac Milorad Lončar

Pre dolaska u Australiju, prota Aleksandar se oprostio sa svojim tadašnjim parohijanima u Dubravama. Gostujući na radiju Gradiška, u junu 2019. godine, otac Aleksandar je rekao da u drugu parohiju odlazi potrebom Srpske pravoslavne crkve i naroda, i da nastavlja da služi Bogu kao što je 15 godina činio u Dubravama.

On je tada dodao da u Australiju odlazi sa željom da doprinese boljitku srpskog naroda, kao i pre 15 godina kada se vratio nakon završenih studija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Protonamesnik Aleksandar Savić je diplomirao na Teološkom fakultetu Sveti Sava u Libertvilu u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2004. do 2019. godine je bio paroh u Dubravama. U periodu njegovog službovanja u ovoj parohiji izgrađen je hram Svetih apostola Petra i Pavla.

Prota Aleksandar se oprostio i od svojih parohijana u Kizborou, prigodnom video porukom, jer je Melburn i dalje zaključan, pa je tako i crkva zatvorena za vernike.

– Zahvalan sam pre svega Bogu što sam imao priliku da provedem dve godine u ovoj parohiji. Hvala i našem preosveštenom episkopu, vladiki Siluanu za ukazano gostoprimstvo i poverenje, jer kao što znamo Kizboro je velika Crkveno-školska opština i mnogoljudna zajednica u kojoj se mnogo stvari dešava. Želim da se zahvalim i svim parohijanima i Crkvenom odboru, koji su uvek tu prisutni i nesebično izdvajaju svoj trud i vreme za dobrobit svih nas koji ovde boravimo. Hvala vam svima za svu ljubav i svaku toplu i plemenitu reč. Moja porodica i ja smo se ovde osećali dobrodošli i prihvaćeni, sve je bilo onako kako se samo poželeti može. Želim vam svako dobro, i vama i vašim porodicama. Naravno, fizički rastanak ne znači i duhovni, uvek ćete biti u našim srcima i duši, kao i u mojim skromnim molitvama pred Gospodom – poručio je otac Aleksandar.

Inače, lanovi Crkvenog odbora su u saopštenju izrazili i radost što je episkop Siluan postavio oca Milorada Lončara da privremeno opslužuje parohiju dok se ne nađe neko stalno rešenje.

Naime, prota Milorad je već bio starešina ovog hrama pre dolaska oca Aleksandra, tako da svi parohijani u Kizborou mogu da mu se obrate na uobičajeni način, telefonom ili mejlom, a otac Milorad će stanovati u parohijskom domu u Kizborou.

Otac Aleksandar (u sredini) na službi sa ocem Petrom i ocem Dejanom, koji se takođe vratio u otadžbinu

Drugi odlazak ove godine

Pre oca Aleksandra iz Crkve svetog arhiđakona Stefana otišao je i prota Dejan Milošević. On je u maju, takođe na sopstvenu molbu, a po blagoslovu episkopa australijsko-novozelandskog Siluana, razrešen dužnosti drugog paroha u Kizborou. I prota Dejan se s porodicom vratio u otadžbinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here