Z. Mirković
DOMAĆIN ZA PRIMER: Fešta počela i završila se nastupom "Branka Radičevića"

Kulturno-umetičko društvo “Branko Radičević” iz Beča priredilo je tradicionalni godišnji koncert Veče sa prijateljima, koji je još jednom opravdao sva očekivanja.

Veče sa prijateljima, koji su došli iz Austrije, Italije i Republike Srpske, proteklo je u dobrom raspoloženju, uz puno emocija, mnogo igre, pesme, vešto uvežbanih koreografija, dobre domaćine i vesele goste.

Novi prostor (prvi put je koncert održan u Vinernojdorfu) samo je dodatno doprineo da i ova priredba ostane urezana u sećanje svih koji su uživali u još jednoj noći posvećenoj srpskom folkloru.

PUBLIKA UŽIVALA U PROGRAMU: U sali nije bilo praznog mesta

Tradicionalni godišnji koncert srpskog folklora Veče sa prijateljima KUD-a “Branko “Radičević” je na tradicionalnom koncertu, kako je i bilo najavljeno, okupio prijateljske ansamble iz Austrije i regiona – društva Makedonka i “Bora Stanković” iz Beča, Krajišnik iz Vilhemzburga, Jelek iz Arzinjana i prvi put KUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora.

Domaćini su se, kao i uvek, pripremili da gostima, prijateljima i publici ništa ne zafali. Pored toga i u onome najvažnijem, u folkloru, predstavili su se u pravom svetlu i pred publikom su se našli dečji, pripremni, izvođački i ansambl veterana.

Na bini su se smenjivale generacije, koreografije – igre iz Šumadije i vlaške igre, mešale melodije sa Grmeča, iz Pčinje, a sve zajedno oslikalo je bogatstvo narodne muzike, kulture i tradicije srpskog naroda.

Program bio je raznovrstan, a koncert su, kako tradicija i nalaže, otvorili igrači “Branka Radičevića”, koji su se predstavili igrama iz Srbije, vlaškim i igrama iz Pirota.

U KOLU VIŠE GENERACIJA: KUD “Bora Stanković” Beč

Gosti iz bečkog KUD Makedonka predstavili su se u skladu sa svojim imenom numerama “Makedonsko devojče” i “Vodarki”. Usledile su igre iz Šumadije u izvođenju KUD Jelek iz Arzinjana, a za njima su igrači Krajišnika iz Vilhemzburga doneli deo leskovačkog duha.

Igre iz Šumadije izveli su i domaćini, dok su se gosti koji prvi put nastupaju na večeri sa prijateljima, KUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, predstavili igrama sa Grmeča.

Za njima su na binu izašli igrači KUD “Bora Stanković” iz Beča izvodeći vlaške igre, a za njima ponovo “Radičević” i igre iz Pomoravlja.

Posle kratke pauze, tek toliko da se srede utisci prvog dela večeri, usledile su nove tačke. Igrači Makedonke igrali su “Nevestinsko oro” i “Crnogorku”, a gosti iz Arzinjana pesme iz Pčinje.

PONOS UDRUŽENJA: Dečji ansambl domaćina

U durgom izvođenju društvo iz Prijedora zaigralo je igre iz Kosovskog pomoravlja, a fešta se završila kako je i počela nastupom domaćina, “Branka Radičevića” i igrama Vranjskog polja.

Svi igrači ispraćeni su velikim aplauzom, kao najvećom i najvrednijom nagradom.

U klubu ćerka i unučad

U publici neka nova, ali i dobro poznata lica, koja ovakvi koncerti podsete na mladost i neka prošla vremena. Među njima je i Milan Basarić, koji je čak 14 godina bio predsednik KUD ” Branko Radičević”.

– Uvek sam bio i ostao emotivno vezan za ovaj klub. A još sam dodatno srećan što mi unučad igraju u “Radičeviću”, njih četvoro je ovde i to je dodatni ponos – kaže Basarić.

Porodičnu liniju u “Radičeviću” čuva i njegova kćerka, koja pomaže koreografu, igra u veteranima, ali radi i sa decom.

– Uvek rado dođem da posetim klub, to je moja lepa prošlost – dodaje Basarić.

Priseća se da je i u njegovo vreme, kao i sada, kao i u svakom klubu, u radu bilo draži i poteškoća, ali ga raduje kada vidi da “Radičević” radi punom parom.

– Vidim da mnogo rade i to me raduje. Kada sam odlazio, ostavio sam mnogo iza sebe, mnogo kostima, nošnji… Oni su to samo nadogradili, nastavili i sada je sve kako i treba da bude – dodao je Basarić.

Podmladak Jeleka iz Arzinjana

Poziv u Banjaluku

Gosti iz Republike Srpske, KUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, uz zahvalnost na pozivu i pozitivne utiske, uzvratili su kako i dolikuje pozivom kolegama iz “Branka Radičevića”, da u martu u Banjaluci naprave zajednički koncert, na kojem će učestvovati i društvo “Veselin Masleša”.

Nastup u Beogradu

Kocert je veoma uspešno organizovan, ali u “Radičeviću” se tu ne zaustavljaju. Znaju da im za desetak dana sledi novi izazov. Od 24. do 26. novembra, ansambl putuje u Beograd, kako bi zajedno sa KUD “Lola” iz Beograda i KUD “Dimitrije Koturović” iz Beograda, u subotu, 25. novembra, održali koncert.