Kosovo online
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je Kosovo ispunilo sve zahteve Evropske unije (EU) za ukidanje restriktivnih mera koje su mu nametnute, kao i da te mere treba ukloniti.

– Mere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona za ubrzanu integraciju u EU. Nastavljamo sa našim naporima da otvorimo više mogućnosti u okviru reformskog dijaloga EU. U tom kontekstu, ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera i te mere moraju biti uklonjene – rekao je Kurti na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije Kosova.

On je izrazio uverenje da je Kosovo spremno da dobije status kandidata za članstvo u EU i da otvori pregovore i mnoga poglavlja ka članstvu.

– Smatramo da članstvo u EU treba da bude zasnovano na meritokratiji. Kao najnaprednija demokratija u regionu, spremni smo da odgovorimo na hiljade tehničkih pitanja koja dolaze iz Evropske komisije. Članstvo u EU je strateški izbor, mi smo tu napravili izbore, Evropska reformska agenda je tretirana veoma ozbiljno od početka mandata – naveo je Kurti.

Na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije bilo je reči je o planu rasta EU za Zapadni Balkan, kao i o ključnim reformama Nacionalnog programa za evropske integracije od 2024. do 2028. godine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here