T. Ostojić
Učenici ispred Crkve Svetog arhiđakona Stefana

Ove nedelje, 2. maja, pravoslavci širom sveta obeležavaju Vaskrs. Kako nalaže srpska tradicija, uoči jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika farbaju se i ukrašavaju vaskršnja jaja, a ovom običaju naročito se raduju mališani.

Tako i deca u Srpskoj etničkoj školi “Vuk Stefanović Karadžić” u melburnškom naselju Kizboro tradicionalno pred Vaskrs zajedno ukrašavaju jaja i pripremaju se za veliki praznik.

– Ovo je već četvrtu godinu zaredom da zajedno sa decom i njihovim roditeljima farbamo jaja za Vaskrs. Ranijih godina su deca dolazila s roditeljima u toku jesenjeg raspusta da bi ukrašavala jaja, a ove godine se poklopilo da školski dan pada na Veliku subotu, tako da smo rešili da časove srpskog jezika posvetimo učenju o srpskoj kulturi i tradiciji – kaže za “Vesti” Nada Miljanić, direktorka škole.

Kaže i da su deca izuzetno uzbuđena kad dođe Vaskrs i da im je to jedan od omiljenih praznika.

– Za njih je bojenje jaja prosto magično. Deca, inače, vole sve gde njihova kreativnost dolazi do izražaja, a kroz vizuelnu umetnost se najbolje i izražavaju – ističe direktorka.

Tako će deca i ove godine imati priliku da sa zajedno sa roditeljima, bakama i dekama, kao i sa učiteljicama šaraju jaja uoči samog Vaskrsa.

Na ovaj način, kako kaže sagovornica “Vesti”, deca i roditelji zajedno, porodično šaraju jaja što ovom prazniku daje još jednu značajnu notu.

Škola je kao i ranijih godina obezbedila jaja za sve učesnike, a učiteljice su tu da pomognu đacima i njihovim roditeljima u bojenju i ukrašavanju.

Prethodne subote, na Vrbicu, deca su se posle raspusta vratila u školske klupe i počelo je novo tromesečje. Bila je to prilika da se đaci, nakon dvonedeljnog odmora ponove vide sa svojim drugarima u školi i da zajedno provedu ovaj izuzetno radostan dan za svu decu, pošto se Vrbica smatra za dečji praznik.

Početak nastave na Lazarevu subotu

Deca su na Lazarevu subotu ujedno prisustvovala i liturgiji za osvećenje vrbovih grančica u Crkvi svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

Pre dolaska na liturgiju, učiteljice su se dogovorile s roditeljima kako da se đaci pripreme i da li žele da se pričeste. Nakon prvog časa u školi, decu su u crkvi dočekali sveštenici koji su im, nakon završene molitve, podelili venčiće od vrbovih grančica i zvončiće.

Bilo je zaista divno gledati decu kako s pažnjom prate i liturgiju i kako su u redu sačekali na svoje venčiće i zvonca.

Prisustvujući časovima pripremnog i prvog razreda, a zatim drugog i trećeg, mogla sam i lično da se uverim da deca iz škole “Vuk Stefanović Karadžić” s velikim interesovanjem prate nastavu, rado učestvuju u radu i željna su da nauče srpski jezik.

Tako su učenici drugog i trećeg razreda, između ostalog, rekli da uče srpski jer žele da razgovaraju s bakom i dekom, da žele da znaju jezik bolje nego što ga trenutno govore, da ga uče zato što vole srpski i niz drugih divnih razloga.

U razredu je bilo i dece koja slabije govore srpski od drugih vršnjaka, ali njihova želja za učenjem i interesovanje za nastavu nisu bili ništa manji.

Ove subote, svi zajedno će imati priliku da nauče nove stvari o kulturi i tradiciji naroda iz kojeg potiču i da pokažu svoju maštu i kreativnost bojeći jaja i radujući se velikom hrišćanskom prazniku.

Farbanje jaja pred Vaskrs

Kako se crta voskom?

Ove godine đaci će imati posebnu priliku da od Dragana Stanojevića nauče kako se jaja šaraju na tradicionalan način – voskom.

Dragan će u subotu biti gost škole “Vuk Stefanović Karadžić” i upoznaće decu i njihove roditelje s ovom tehnikom farbanja. Biće to idealna prilika da učenici ispolje svoju maštu, pošto je crtanje jaja voskom sjajan način da se najrazličitije ideje prenesu u slike.

Đaci sa ocem Aleksandrom Savićem u crkvi u Kizborou

Sve veće interesovanje za srpski jezik

Da postoji povećano interesovanje za učenje srpskog jezika potvrdila nam je i Nada Miljanić, direktorka škole “Vuk Stefanović Karadžić”.

Kako nam je rekla, čak i na Lazarevu subotu bilo troje novoupisanih đaka. Zbog toga se i očekuje da će uskoro doći do proširenja škole na veće prostorije, kako bi se stvorili što bolji uslov za prijem novih, budućih učenika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here