Zajedništvo čuva tradiciju

0

 

Četiri društva pod jednim imenom priredila su veoma lepo veče za sve prisutne, koji nisu krili svoje oduševljenje za ono što im je bilo predočeno.

Uz video-prezentaciju dosadašnjih nastupa i aktivnosti, podelu reklamnog materijala, neizbežno bogatstvo domaće kuhinje i prelepe narodne nošnje, pružena je prava slika zajedničkih napora da nasleđe ne padne u zaborav. Prisutnima se na početku predstavljanja obratio prvoizabrani predsednik Zajednice Dragan Arsić. Prisutnima je, uz pozdrav, izneo značaj i ciljeve osnivanja ove krovne organizacije.

– Pre pola veka prve generacije naših iseljenika došle su u ovu zemlju da bi se nešto zaradilo, a potom se svi vratili svom zavičaju. Nažalost, generacije su se ređale jedna za drugom, većina nas je ostala i primetno je da se svakim danom gubi naš identitet. Svojim kućama samo odlazimo na odmor, a pri tom više i ne govorimo: "Vraćamo se kući." Sada je naš dom ovde gde živimo i gde se zaista uvek vraćamo. Zbog svega toga, osnovni cilj je uspešna integracija u društvu koje danas činimo, pokušavajući da uz druženje, kulturnu razmenu i zajedničke projekte očuvamo svoju kulturu i običaje, i da pri tom oni imaju svoje mesto i budu poznate i priznate – kazao je Arsić.

 

Gradski predstavnici u gostima

Prisutnima su se obratili i predstavnici institucija Salcburga – gradska odbornica Andrea Brandner, Berta Vagner, rukovodilac Foruma Salcburger Folkskultura, Ervin Eder, referent za interkulturalne sadržaje, i Ervin Jozef Himelbauer, voditelj radio programa Welle1.

Ove reči ostavile su pozitivan utisak na predstavnike gradskih institucija, a posebnim aplauzom pozdravljene su reči generalnog konzula Republike Srbije u Salcburgu Vladimira Novakovića, koji je poželeo dug vek i uspešan rad novoj Zajednici.

Celovečernje druženje ostavilo je lep utisak, a završeno je simboličnim zajedničkim kolom, u čast uspešne, sada i zvanične međusobne saradnje klubova iz pokrajine i promocije bogatog nasleđa. Na kraju, ispred predsedništva Zajednice Arsić (KUD "Opanak" Salcburg) u svojstvu predsednika, u društvu svojih kolega i zamenika Predraga Pitulića (SKUD "Stevan Sinđelić" Salcburg), Branka Radovanovića (KUD Trebava Zalfelden) i Tanje Marković (KUD Harmonika Cel am Ze), uputili su zajedničke pohvale i zahvalnost prisutnoj deci i omladini, upravama i članovima klubova na prvoj, po svemu sudeći uspešnoj zajedničkoj manifestaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here