Youtube/24 Vesti
Ljupčo Janevski

Prvi međunarodni sajam vina Vinska vizija Otvorenog Balkana u Beogradu je idealna prilika da se pošalje poruka zajedništva, spremnosti na saradnju i donošenje mudrih odluka, izjavio je Ljupčo Janevski direktor Agencije za promociju turizma Makedonije.

– Nadam se da je glavna poruka poslata sa Sajma vina to da je Balkan ujedinjen, da radimo i da stvaramo mostove, a ne prepreke. I ovom manifestacijom smo potvrdili da možemo i da umemo – kazao je on ekipi “Vesti”.

Prvi međunarodni sajam vina Vinska vizija Otvorenog Balkana održan je od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana. Organizatori ove manifestacije bili su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija. Posetioci su mogli da uživaju u velikom izboru crvenih, belih i roze vina, kao i rakija iz regiona, ali i u gastronomskim specijalitetima i starim zanatima iz Srbije i ručnom tkanju i pustovanju vune. Učestvovalo je više od 400 izlagača iz 22 zemlje.

Janevski je naglasio da Otvoreni Balkan nije zamena za Evropu, već da je korak ka njoj i da u tom konceptu u bi trebalo da se nađu i ostale zemlje pored Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Prema rečima Janevskog, Otvoreni Balkan je destinacija od oko 12 miliona turista i veliki je turistički potencijal koji može ostvariti 30 miliona noćenja.

– Turizam ne poštuje teritorijalne granice već samo destinacije. Možda je Balkan u svetu i poslednja neotkrivena turistička destinacija, egzotična je i interesantna. Turisti bi trebalo da dođu, da probaju našu hranu i uživaju u onome što im ovaj prostor može ponuditi, a najbolje ih možemo privući zajednički. Otvoreni Balkan ne bi trebalo da nas plaši. To je ponosni koncept – kazao je on.

Janevski je istakao da je sajam bio prilika za povezivanje vinskih puteva Balkana, ali i okupljanje najboljih vinarija i razgovor o razvoju potencijala vinske industrije, kao i mogućnosti nastupa na svetskim tržištima.

– Makedonija je otvorena za svaki vid privredne saradnje i za zajedničke nastupe. Tome u prilog ide i činjenica da se na ovogodišnjem Prvom vinskom sajmu predstavilo čak više od jedne trećine ukupno registrovanih vinarija u Makedoniji, preciznije oko 50 izlagača sa širokom lepezom svojih proizvoda od koji su mnogi dobro poznati na srpskom tržištu – kazao je on.

Naš sagovornik je dodao i da su posetioci Sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana na makedonskom štandu mogli da se upoznaju i sa tehnikom kojom se izrađuje ohridski biser, koje prave samo dve porodice iz Makedonije, ali i da vide prirodni makedonski rubin koji se jedino na teritoriji te države može naći, u okolini grada Prilepa. Prema njegovim rečima, naredni sajam bi trebalo da bude održan u Albaniji, a sledeći u Severnoj Makedoniji i da to daje vremena da se njegova zemlja što bolje pripremi za organizaciju i da bude odličan domaćin, baš kakav je bila i Srbija.

Finac oduševljen

U Srbiji se zbog Sajma vina našao i Finac Pasi Ketolainen, član žirija sa titulom “master ov vajn” koji je zajedno sa još 24 svojih kolega selektovao više od 600 uzoraka vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije koji su stigli na ocenjivanje za trofej prvog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana u devet kategorija.

Prvi put je bio u Srbiji, ali se nije prvi put susreo sa vinima s Balkana. On je oduševljen Srbijom, a sve je kako kaže počelo još u avionu na putu za Beograd kad mu je saputnik sa susednog sedišta dao magazin u kome je našao sva objašnjenja o balkanskim vinima.

– Prvi utisci su fantastični, ali generalno smatram da je to što sam iskusio u Srbiji neverovatno. Mislim da nikad nisam bio tako dobro informisan o jednoj zemlji u prvih osam sati boravka u njoj – kazao je Ketolainen i dodao da bi Er Srbija trebalo više da reklamira taj magazin koji na fantastičan način približava čitaocima celu priču.