Zakon o radu neće dovesti do masovnog otpuštanja

0

Aleksandar Vulin

"Masovnog otpuštanja apsolutno neće biti, ovo je zakon koji to ne može i neće da reguliše, nemojte da plašimo ljude svakom zakonskom regulativom", kazao je Vulin novinarima tokom okruglog stola o tom zakonu u Palati Srbije. Objasnio je da će radnici biti otpušteni jedino ako im propadne firma, a naglasio da Zakon o radu tome neće doprineti.

 

"Da je stari zakon valjao, i da je sprečavao da se izgubi radno mesto, niko ne bi ni pomišljao da ga menja – ne može vas zakon spasti od propasti firme. Ako poslodavac loše radi, nema tog zakona koji će vas spasti od bankrota", ocenio je Vulin.

 

Po njegovim rečima, izmene Zakona o radu prvi put jasno definišu pravila na koji način prestaje radni odnos, odnosno da poslodavac ne može da otpusti radnika samo zato što mu se ne sviđa.

 

Vulin je naglasio da radi sve da bi sačuvala radna mesta, a kao primer naveo je preduzeća u restrukturiranju, za koja je postojala odluka Ustavnog suda da se "prepuste sudbini", ali država to nije učinila. Današnjem okruglom stolu o Zakonu o radu, koji je organizovalo Ministarstvo rada, nisu prisustvovali predstavnici dva reprezentativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

 

Na pitanje novinara zašto oni nisu došli, Vulin je odgovorio rekaVši da svako ko ne prisustvuje raspravama, propušta priliku da utiče na rešenja. Ministar rada je rekao da očekuje da će sindikati i poslodavci uskoro saglasiti stavove, i da oko spornih tema mora da postoji kompromis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here