commons.wikimedia
Kapitol, sedište Kongresa SAD

FBI istražuje pretnju da će biti izvršen napad zaletanjem aviona u zgradu američkog Kongresa kao navodnu odmazdu za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle godine, javio je Si-en-en pozivajući se na izvor upoznat s tim pitanjem.

Američki mediji izvestili su, pozivajući se na više izvora, da pretnja ne deluje verodostojno, a i dalje je nejasno ko je poslao preteću poruku.

O poruci osvete prvo je izvestio Si-bi-es njuz, navodeći da je dobio audio snimak pretnje.

„Zakucaćemo se avionom u zgradu Kongresa u sredu. Osvetićemo Sulejmanija“, navodi se u poruci.

Izvor je dodao da američke vlasti pretnju ne smatraju verodostojnom i da se slučaj istražuje kao kršenje vazduhoplovnih frekvencija. Takvo kršenje izaziva zabrinutost jer bi moglo uticati na uputstva koja su dobili piloti. Kako navode izvori, kontrolorima vazdušnog saobraćaja je predočeno da odmah prijave svaku pretnju ili avion koji skreće sa putanje leta.

Iran je 3. januara obeležio godišnjicu Sulejmanijeve smrti, koji je ubijen u u američkom napadu dronom po nalogu američkog predsednika Donalda Trampa. Ubistvo Sulejmanija je potreslo Iran, gde je bio veoma poštovan vojni zvaničnik, i izazvalo lavinu pretnji da će uslediti osveta za njegovo ubistvo.

Trampova administracija optužila je Sulejmanija za navodno planiranje napada na Amerikance u regionu. Nekoliko dana nakon ubistva Sulejmanija, Iran je izveo napad na nekoliko američkih baza u Iraku.

Iranski zvaničnici takođe su više puta su govorili o odmazdi.

Godišnjica Soulejmanije smrti, međutim, prošla je bez ikakvih napada u regionu, iako su tenzije između Vašingtona i Teherana i dalje izuzetno visoke.

Vest o pretnji udarom na zgradu američkog Kongresa dolazi uoči sednice Kongresa na kojoj treba da budu potvrđeni izborni rezultati i dve nedelje pre inauguracije izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here