Youtube/Tyre Seeker
Foto: Ilustracija

U istraživanju su učesnicima postavili brojna pitanja o navikama i znanju u vožnji u zimskim mesecima, a u vezi sa pneumaticima i poznavanju lokalnih zakona.

Najviše znanja o zimskoj vožnji pokazali su vozači iz Rumunije, gde je 79 odsto ispitanih vozača upoznato sa specifičnim prednostima i razlikama između zimskih i pneumatika za sva godišnja doba, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji učesnici.

Na primer, Francuska i Italija su pokazale manje znanja (56 odn. 69 odsto), dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa 34 odsto, poznavanje prednosti i razlika između zimskih i pneumatika za sva godišnja doba najniže.

Pored toga, većina rumunskih vozača (56 odsto) pre putovanja u inostranstvo proverava propise vezane za zimsku vožnju koji važe u određenoj zemlji.

Najstrašniji led, slede sneg i magla

Učesnici istraživanja naveli su da se najviše plaše vožnje po zaleđenim putevima, a 14 odsto ispitanika je izjavilo da nikada ne bi vozili u takvim uslovima. Sledi sneg, kada na puteve ne bi izašlo 12 odsto, zatim magla (6 odsto) i jaka kiša (4 odsto). Poljska je jedina zemlja u kojoj led nije na samom vrhu, jer ih najviše brine vožnja po magli. Najveće samopouzdanje u vožnji u svim uslovima pokazali su vozači u Luksemburgu.

Više od polovine vozača pneumatike menja samo kada su istrošeni

Istraživanje je otkrilo da više od polovine ispitanih evropskih vozača (58 odsto) menja pneumatike onda kada su istrošeni i ne vrše sezonsku zamenu letnjih odn. zimskih pneumatika. Zemlje u kojima većina vozača menja pneumatike prema sezoni su Poljska (83 odsto), Rumunija (70 odsto), Luksemburg (57 odsto) i Nemačka (54 odsto).

Poljska ima najveći udeo vozača koji menjaju pneumatike prema sezoni, što je u vezi i sa većim samopouzdanjem u vožnji po snegu, gde je Poljska na drugom mestu (odmah iza Luksemburga). Zemlje sa najmanjim sezonskim zamenama pneumatika su i zemlje koje navode veći nivo zabrinutosti zbog vožnje u nepovoljnim uslovima. Sneg predstavlja izazov naročito za Italiju i Španiju, gde sa dolaskom zime, na zimske pneumatike prelazi 36 odsto italijanskih i 12 odsto španskih vozača.

Zimski pneumatici za bolje prianjanje

Većem samopouzdanju na putu zimi u velikoj meri doprinose kvalitetni zimski pneumatici, kao što su Goodyearovi pneumatici UltraGrip Performance+. Goodyearova tehnologija Winter Grip uključuje novu smešu koja omogućava veću elastičnost pneumatika na niskim temperaturama, čime se unapređuje prianjanje na snegu i ledu. Bezbednijoj vožnji doprinosi i tehnologija Traction Protect, koja omogućava bolju i lakšu konverziju sila kočenja u prianjanje, što skraćuje put kočenja na suvim ili mokrim površinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here