pixabay.com

Ako vam se uveče pije kafa – probajte zamenu koja vas neće razbuditi. Zdrave zamene za kafu nisu samo kakao i čaj. Da li ste čuli sa „kafu” od žira? Nutricionisti otkrivaju sve o napitcima koji mogu biti dobar i zdrav izbor, čak i pred spavanje.

Kada pokušavate da smanjite konzumiranje kafe ili je potpuno izbacite iz upotrebe, obično se traže zamene za pravu, domaću kafu. Neke od najčešćih zamenskih varijanti su čaj ili kakao.

Kakao umesto kafe nije samo za decu

Jeste li znali da kakao može da se skuva identično kao i domaća kafa? Dakle u vodu koja provri u džezvi, doda se kafena kašičica kakaoa i prokuva. Kao i kod pripreme domaće kafe, neko više voli da kafu doda u hladnu vodu i prokuva sve zajedno, dok neko radije kafu doda proključaloj vodi.

Nutricionista i fitoterapeut Verica Todorović preporučuje da se kakao stavi u hladnu vodu, i kuva sve zajedno, a kada provri ostavi nekoliko minuta da sve zajedno ključa. Njen stručan savet je da se ne dodaje mleko, dok je za sladokusce preporučljiv dodatak med, umesto šećera.

Osim kakaoa, ostale moguće zamene za kafu su: žir, cikorija, leblebija, ječam i raž. Kako se sve ove zamene pripremaju i koriste, možete pogledati u videu. Nutricionista Verica Todorović objasnila je zašto su i koliko zdravi napitci koje je predložila.

Žir kao zamena za kafu

Žir je zdrav i to za apsolutno svakoga, i da spada u superhranu, pošto u sebi sadrži veliku količinu minerala, ugljenih hidrata, proteina i masti. „Od minerala bih izdvojila kalijum, natrijum, magnezijum i kalcijum. Zna se da su to elektroliti koji imaju funkciju da balansiraju tečnost u našim ćelijama”, rekla je Todorovićeva, i dodala da žir sadrži dosta gvožđa i hroma. Sve ovo ukazuje da je upotreba žira kao zamene za kafu preporučljiva naročito za one koji imaju problem sa dijabetesom i anemijom.

– Ako smo umorni, kafa od žira zna lepo da nas umiri, baš kao i one koji imaju problema sa nesanicom ili nemirnim snovima – pojasnila je Verica Todorović.

Za razliku od klasične kafe, ovaj napitak ne sadrži kofein, i upravo se zato preporučuje pred spavanje. Ovako spravljena zamena za kafu dosta je zastupljena među Italijanima i Nemcima, naročito Bavarcima.

Mleveni žir najčešće se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane, ali se može i samostalno pripremiti. Kako god ga nabavili, recept za pripremu napitka kao zamene za kafu je praktično isti kao i za domaću kafu: za šoljicu ovog toplog napitka potrebno je u vodu staviti kašičicu kafe, ili u ovom slučaju „kafe” od žira.

Neko više voli da prah stavi u hladnu vodu, dok drugi radije zakuvaju kafu tako što u kipuću vodu dodaju prah, bilo da je prava domaća kafa ili ova od žira. Nutricionistkinja savetuje da se u hladnu vodu stavi kašičica i po mlavenog žira za jednu šoljicu napitka.

Ovu „kafu” moguće je zasladiti, baš kao i onu domaću na koju smo navikli. Ovog puta Verica preporučuje da se koristi med ili organski kokosov šećer, za koji podseća da ima nizak glikemijski indeks i da istovremeno sadrži minerale i vitamine.

Podvlači da bi beli šećer trebalo da izbegnemo. Kako ovaj napitak ne sadrži kofin, neće nas rasanjiti, te se preporučuje za smirenje pred spavanje kako bi obezbedio miran san.

Osim kao zamena za kafu, prah ili brašno od žira, može da se koristi i kao glavni sastojak za namaz. Deca ga obožavaju i zato je predlog da im se ponudi kao zdrava užina.

Sastojci za namaz od žira:
100 grama meda
100 grama brašna od žira

Naravno, može da se napravi i više namaza, ali svakako odnos meda i brašna treba da bude u srazmeri 1:1, odnosno koliko se stavi meda, toliko treba da bude i brašna.

Cikorija kao zamena za kafu

Napitak od cikorije preporučuje se osobama koje imaju povišen šećer u krvi, jer ona reguliše nivo glikemije u krvi, kaže nutricionistkinja. Takođe, ova biljka sadrži inulin – prebiotik koji je odlična hrana za dobre bakterije, dok istovremeno uništava loše bakterije. Inulin poboljšava i apsorpciju kalcijuma, a kao složeni ugljeni hidrat daje slatkast ukus, pa dodatno zaslađivanje nije potrebno.

Ono što Verica Todorović naglašava je da trudnice ne bi trebalo da koriste cikoriju, odnosno da bi mogle da je koriste uz izvestan oprez i konsultovanje stručnjaka. Za razliu od inulina koji sadrži cikorija, onaj inulin koji je izolovan u prahu, čak pogoduje trudnicama, pa i bebama, te izolovani inulin svi mogu da koriste.

„Kafa” od leblebije

Kuva se isto kao i sve ostale zamene za kafu, a treba imati na umu da leblebija ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve one koji ga iz nekog razloga ne konzumiraju. Nutricionista je otkrila da su Italijani ljubitelji leblebije kao zamene za kafu.

Ovaj napitak nutricionista opisuje kao kremast i naglašava da leblebija sadrži minerale i grupu vitamina B, kao i lecitin, za koji kaže da pomaže u regulaciji lošeg holesterola, baš kao i u regulisanju masnoće.

Ipak, treba znati da leblebija sadrži purin, koji treba izbegavati u slučaju kad neko ima povećanu mokraćnu kiselinu ili kada je u bubrezima prisutan pesak ili kamenje. Međutim, čak i ljudi sa ovim problemima mogli bi da ovaj napitak popiju jednu do dve šoljice nedeljno bez bojazni. Kako leblebija sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, smatra se da, baš kao i žir, može uticati na status gvožđa u krvi.

Ječam i raž kao zamena za kafu

Poznato je da se raž i ječam često dodaju u klasičnu kafu, međutim, ove žitarice mogu se i samostalno ispeći i samleti, pa se tako dobijeni prah može koristiti kao i prethodne zamene za kafu.

Napomena je da ječam i raž sadrže gluten, pa je zato potreban oprez za one koji ga izbegavaju. S druge strane, i ječam i raž sadrže minerale i vitamine, ali i sumpor.

U videu pogledajte detaljnije kako se priprema koja od ovih zamena za omiljeni topli napitak, ali i kako pasionirani ljubitelj kafe prihvata ove nove ukuse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here