EPA/Ronald Wittek
Evropski parlament

Pritisci Evropske unije na Srbiju da uskladi spoljnu politiku sa Briselom i uvede sankcije Rusiji jačaju iz dana u dan. Ovo pitanje našlo se i u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, kao jasan zahtev, dok se priključenje Srbije EU u istom tom dokumentu pominje vrlo neodređeno.

Izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik pred spoljnopolitičkim komitetom EP u formi nacrta predstavio je drugi godišnji izveštaj o Srbiji u kojem se traži od Beograda da sankcioniše Moskvu.

– Očekuje se da će Srbija iskoristiti priliku da se potpuno uskladi sa pozicijom EU povodom ruske agresije na Ukrajinu – poruka je Bilčika upućena istog dana kada je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Prema rečima Živadina Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije SR Jugoslavije, Srbija sa uravnoteženom, samostalnom i nezavisnom politikom, nije samo jedina evropska zemlja koja ne želi da uvede nelegitimne i nehumane sankcije Rusiji, već je, smatra on, kao takva “primer i inspiracija Evropi”.

– Nosiocima pritisaka da Srbija uvede sankcije Rusiji potpuno je jasno da to neće uticati na Rusiju da se odrekne svojih interesa i ciljeva, ali oni žele da Srbiju ponize, odvoje od tradicionalnih prijatelja i saveznika i prinude suverenitet i teritorijalni integritet pred onima koji nose odgovornost za ilegalnu, zločinačku agresiju izvršenu 1999. godine i za nasilnu secesiju pokrajine Kosovo i Metohija 2008. godine – naveo je Jovanović za “Vesti”.

On smatra da neće proteći mnogo vremena pre nego što se Evropa otrezni i oseti katastrofalne štete koje je sama sebi i drugima nanela, slepo se svrstavajući uz geopolitiku ekspanzije na Istok, zabijanja klina u evropsko-ruske odnose i globalne dominacije.

– Evropska elita, umesto da izvuče pouke iz istorijske greške koju je učinila učešćem u agresiji NATO na Srbiju 1999, da se koncentriše na traženje mirnog i održivog političkog rešenja za problem Ukrajine, 23 godine posle, ponavlja grešku dolivajući ulje na vatru požara koji preti celom kontinentu i planeti – naveo je Jovanović i naglasio da jačanje pritisaka za Srbiju nije novost, već znak da treba još snažnije da brani svoje i interese srpskog naroda, zasnovane na međunarodnom pravu.

Inače, nacrt rezolucije o Srbiji trebalo bi u junu da bude usvojen pred odborom, a da poslanici EP glasaju o njemu na plenarnoj sednici u julu.

Poruka EP zazvučala je ultimativno zbog Bilčikove izjave da suverene države donose suverene odluke, ali da suverene odluke nose posledice po međunarodna partnerstva, saveze i EU integracije.

– Nadam se da će odluke u Srbiji, posle izbora, odražavati evropske težnje Srbije – naglasio je Bilčik, istakavši da je EP uvek bio motor proširenja EU, a da se proširenje odnosi na politiku, vrednosti, slobode, reforme i to je zajednički projekat.

U nacrtu rezolucije je podrška budućem članstvu Srbije u EU, uz podsećanje da kredibilna perspektiva proširenja zahteva održive napore i nepovratne reforme, kao i da će napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, i normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, odrediti tempo pristupanja.

Inspirišemo ih: Živadin Jovanović

Svetla istorija

Sankcije Rusiji bi, kaže Živadin Jovanović, lišile Srbiju podrške ne samo Rusije već i Kine, Indije i ostalih u grupi BRIKS i većine članica UN koje znaju da nema povratka na vreme hegemonizma i dominacije.

– Srbija nije bila, niti će biti zona bilo čijih interesa. Licemerno je i kontraproduktivno što joj neko broji stolice, a njene strateške partnere proglašava za prenosioce “malignih uticaja”. I neupućeni znaju kako se Srbija držala kroz istoriju i da konstrukcije, satanizacije i pohlepe zapadnih centara moći, naročito onih sa istorijom ilegalnih agresija, teško to mogu promeniti – naveo je Jovanović.

Očekuju brzu reakciju

Evropski parlament je pozvao novoizabrane vlasti u Srbiji da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući sankcije Rusiji. Od Srbije se traži da brzo odreaguje.

– Novoizabrana vlast u Srbiji treba da ubrza usklađivanje sa evropskim politikama i vrednostima – ukazano je u tekstu nacrta objavljenom na sajtu EP uz napomenu da su “potrebne jasne odluke o strateškom pravcu Srbije”.