Zapad toleriše fašizam u Ukrajini

0

Kao što je umanjivao značaj ustaškog nasleđa u Hrvatskoj i netrpeljivost prema Srbima, tako Zapad danas žmuri nad profašističkim partnerima režima u Ukrajini. Uz ostalo i o tome za "Vesti" govori istraživač Balkanološkog instituta SANU, istoričar Čedomir Antić.
x Može li se napraviti paralela Ukrajine danas, SFRJ devedesetih godina i Drugog svetskog rata?
– Današnji događaji u Ukrajini imali su svoju generalnu probu u SFRJ. Reč je o nastojanju SAD i dela EU da iskoriste evropsku ideju za imperijalno širenje. Faktičko stanje u Ukrajini nisu promenili Ruska Federacija ili stanovnici istočne Ukrajine, već ukrajinska opozicija svojim radikalizmom, nedemokratijom i šovinizmom, a sa njima i njihovi zaštitnici, pre svega iz Britanije i SAD.
x Zbog čega Zapad prećutkuje profašistički karakter Desnog sektora, bliskog vladi u Kijevu?
– Iz istih razloga zbog kojih relativizuje i umanjuje činjenicu o prisutnom ustaškom nasleđu u Hrvatskoj i sveprisutnu netrpeljivost prema Srbima i drugim manjinama u Hrvatskoj, na Kosovu i Albaniji. U četiri države koje predstavljaju moderni Zapad, a tu mislim na SAD, Britaniju, Nemačku i Francusku, prema pravoslavnim i slovenskim narodima vladaju stare predrasude.
x Na šta konkretno mislite?
– Postoji to strašno uverenje da je zločin pripadnika "civilizovanih" zapadnih naroda delo "patologije pojedinca", dok je zločin pripadnika srpskog ili ruskog naroda "defekt čitave njihove kulture". Reč je o opasnoj praksi koja je u svojoj suštini fašistička.
x Da li profašisti u Ukrajini žele da revidiraju ulogu svojih prethodnika u Drugom svetskom ratu? Da li sve liči na situaciju u Hrvatskoj devedesetih?
– Reč je o mladoj, nedovršenoj i neintegrisanoj naciji. U prošlosti su nove nacije obično u krvi integrisale stanovništvo na svojoj teritoriji. Podsetiću da početkom 20. veka sedam odsto stanovnika Nemačkog carstva nije znalo nemački, a to je ubrzo promenjeno silom države. Danas to nije moguće. U želji da stvore funkcionalnu i jedinstvenu državu u Ukrajini, Hrvatskoj, Makedoniji, oni nastoje da obesprave čitav jedan narod. Četiri zapadne sile, nažalost, održavaju dvostruke standarde i tolerišu takvu pojavu.
x Da li je učešće plaćenika iz Hrvatske u borbama protiv proruskih snaga za njih samo posao ili su proradile i stare emocije?
– Mislim da još uvek nemamo dovoljno podataka da o tome govorimo. Ako se neko bori za novac, ne treba insistirati na emocijama.

 

Nemačka elita ćuti
Antića brine stav Nemačke o aktuelnoj krizi u Ukrajini.
– Iako većina građana Nemačke veruje da Berlin ne treba da se meša, demokratska elita tokom proteklih 25 godina niti jednom nije propustila da podrži nekadašnje Hitlerove saveznike i štićenike u Ukrajini – konstatuje Antić i pita se zašto je to tako.

 

 

 

Cilj gašenje ruske države

x Kako je to SFRJ poslužila kao generalna proba?
– Jugoslavija je propala nasilno zato što je takva bila logika kraja hladnog rata. Njena sudbina bi bila bolja da ruske elite nisu odlučile da izvrše mirnu disoluciju SSSR-a. Taj proces traje i danas i njegov konačan cilj, ne treba imati iluzija, predstavlja gašenje ruske države. Obnovljena Ruska Federacija je takve težnje sprečila i suzbila posle 2001. i posebno 2004.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here