Kad brinu svi ne odgovara niko!

0

 

NE PRIZNAJU PRIŠTINU, BEOGRAD IH NEĆE: Leposavić
 

Nakon formiranja nove Vlade Srbije u kojoj nema resora za Kosovo i Metohiju, i obećanja premijera Vučića da će ubuduće o južnoj pokrajini "brinuti sva ministarstva", čelnici opština na severu nadaju se da će barem Kancelarija za KiM imati odgovarajući status, dovoljno novca i ljude s autoritetom.
Deo kosovskih Srba, međutim, smatra da ni Kancelarija više neće imati značaj i da će vrlo brzo biti ukinuta.
– Mi očekujemo pomoć svakog ministarstva ponaosob, ali i jačanje Kancelarije za KiM za koju se nadamo da će nastaviti da nam pomaže – uveren je Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok.
On misli da je važno ko će doći na čelo Kancelarije umesto Aleksandra Vulina. Za ljude koji se nezvanično pominju da će biti na čelu Kancelarije, Vulović kaže da nemaju kapacitet za tako važan posao.
Predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović, koji je i član Upravljačkog tima za provođenje Briselskog sporazuma, naglašava da Kancelarija za KiM normalno radi i da je saradnja dobra.

Dragan Jablanović
 

– Kancelarija je potrebna Srbima na Kosovu, potrebna nam je pomoć Vlade Srbije i još više novca za infrastrukturu na severu. Primera radi, samo za sanaciju mosta u Lešku, koji je "odsekao" 2.000 žitelja, potrebno nam je 11 miliona dinara, a za izgradnju novog više od 100 miliona. Mi taj novac nemamo, a ni Vlada Srbije ga ne može lako obezbediti, pa ćemo morati za pomoć da se obratimo stranim donatorima – ističe Jablanović.
Čelnici opština na severu smatraju da bi formiranje Zajednice srpskih opština puno značilo Srbima na Kosovu i Metohiji. Oni tvrde da početak rada ove institucije svesno koči Vlada Hašima Tačija u Prištini.
– Priština nema Zajednicu srpskih opština u svojim zakonima i dokumentima, niti joj pada na pamet da je sada, kada su izbori na vratima, formira. Moraćemo da sačekamo još neko vreme – ističe Jablanović.
Vulović naglašava da Srbi mogu da formiraju Zajednicu već sutra, ali Priština to opstruišu na sve moguće načine.
– Oni, međutim, nemaju rešenje za naše jedinstvo, ni međunarodna zajednica nam više "ništa ne može", jer sada ispred sebe ima legalne i legitimne predstavnike Srba koji svoj narod, umesto barikadama, brane legitimitetom, pristali su i na statute opština koji su potpuno vezani za Srbiju – naglašava Vulović.

 

Dvovlašće u Mitrovici i Zvečanu
Vlada Srbije još nije ukinula privremena veća koja je prošle godine formirala nakon što je raspustila skupštine opština na severu Kosova. U međuvremenu su (po kosovskim zakonima) održani i izbori za nove skupštine opština. U Leposaviću i Zubinom Potoku pobedili su i postali gradonačelnici Jablanović i Vulović koji su bili i na čelu privremenih veća, pa u ovim opštinama nema problema i dvovlašća.
U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, gde su na izborima glasove dobili novi ljudi, na delu je dvovlašće koje Vlada Srbije toleriše ali ono ugrožava funkcionisanje ovih opština.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here