EPA
epa08354547 Police officers and Royal Australian Navy personnel stop drivers at a checkpoint on the Forrest Highway near the border of the Peel and South West regions, south of Perth, Australia, 10 April 2020. The West Australian Government has enforced strict intrastate border closures prohibiting all non-essential travel. EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Zapadna Australija ne samo da ima “najtvrđu” unutrašnju granicu u celoj zemlji, već će od sutra uvesti i nova pravila za putnike iz drugih jurisdikcija.

Od petka, 5. novembra, uslov za sve odobrene putnike iz Novog Južnog Velsa, Viktorije ili Prestoničke teritorije (ACT), jeste da budu u potpunosti vakcinisani protiv kovida, pored drugih postojećih uslova za putovanje u ovu državu.

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan je rekao da očekuje da će zahtevanje statusa potpune vakcinacije za prelazak unutrašnjih granica, uskoro postati norma i za ostale australijske države kada je reč o svim domaćim putovanjima.

Prema njegovim rečima, ubuduće će se ovaj uslov primenjivati za prelazak preko kontrolisane granice Zapadne Australije za bilo koju jurisdikciju, bez obzira na to da li je klasifikovana kao nizak, srednji, visok ili ekstremni rizik.

Zapadna Australija trenutno smatra Kvinslend, Južnu Australiju, Tasmaniju i Severnu teritoriju kao “veoma nizak rizik”, ACT predstavlja srednji, a Viktorija i Novi Južni Vels – eskremni rizik.

Rampa i na međunarodnu granicu

Ne samo da čvrsta granica ostaje prema australijskim državama, već Zapadna Australija izgleda ne planira da uskoro otvori ni međunarodne granice.

Dok su Novi Južni Vels, Viktorija i ACT nakon 20 meseci izolacije, 1. novembra otvorili vrata za nesmetan ulazak australijskih građana i stalnih stanovnika iz inostranstva, a vlade u Kvinslendu, Južnoj Australiji, Tasmaniji i Severnoj teritoriji planiraju da ukinu hotelski karantin za vakcinisane u narednim nedeljama, Zapadna Australija to neće skoro učiniti.
Vlada u Pertu je više puta odbijala da kaže kada će dozvoliti međunarodna putovanja bez karantina, a čak postoje naznake da će domaća putovanja ka ovoj državi i iz nje postati još restriktivnija.

Osim nejasnih uveravanja da će se to pitanje razmotriti kada Zapadna Australija dostigne stopu dvostruke doze vakcinacije između 80 i 90 odsto, premijer Mekgauan je odbio da postavi precizan plan ponovnog otvaranja države, na veliku žalost opozicije i poslovnog lobija.

– Zapadna Australija će se u nekom trenutku otvoriti na međunarodnom planu. Verovatno će razlika biti u mesecima između nas i drugih država. Naravno, ukoliko u međuvremenu ne budemo imali veliki broj smrtnih slučajeva od kovida, a nemamo velike ekonomske provleme i da nije mnogo ljudi ostalo bez posla, onda mislim da je izbor jasan. Čekamo da situacija sa virusom bude bezbedna – istakao je Mekgauan.

Za sada u Zapadnoj Australiji nema planova za ublažavanje hotelskog karantina ili omogućavanje kućne izolacije putnika. Osim toga, premijer nije bio voljan da promeni status Novog Južnog Velsa sa ekstremnog rizika na visok rizik, iako je stopa kovid slučajeva u ovoj državi drastično opala poslednjih nedelja.

Tačnije, Novi južni Vels u proseku ima oko 200 slučajeva dnevno, što je znatno ispod 500 slučajeva, što Zapadna Australija označava kao ekstremni rizik.

Uskoro potpuna izolacija?

Ako je suditi prema rečima Mekgauana, njega u ovom momentu ne muči dnevni broj slučajeva, već rizik koji on vidi za Zapadnu Australiju od otvaranja granica prema drugim državama. Prošle nedelje je rekao da se čvrsta granica sa Novim Južnim Velsom i Viktorijom neće ukinuti do određenog perioda u prvoj polovini sledeće godine.

Čak i za one jurisdikcije sa kojima Zapadna Australija trenutno ima otvorene granice, kao što su Južna Australija, Kvinslend, Tasmanija i Severna teritorija, situacija uskoro može da se promeni.

Prema rečima Mekgauana, sve granice mogu da se zatvore i pre Božića, ukoliko broj slučajeva kovida u drugim državama počne da raste kao rezultat njihovog otvaranja granica.

Ove vesti nisu dobro primljene kod dela građana Zapadne Australije, koja je od početka pandemije živela maltene bez kovida, s minimalnim prenosom u zajednici i sa samo prolaznim zatvaranjima.

Naime, više od 35 odsto stanovništva ove države je rođeno izvan Australije, a daleko veći procenat njih je rođen u drugim državama Australije.

I dok su Zapadni Australijanci bili izuzetno zahvalni što su izbegli užasnu štetu koju je kovid zadao drugim delovima zemlje, postoje signali da možda nisu toliko voljni da prihvate da budu još duže odsečeni od sveta.

Za sada je to samo promena u tonu u odnosu na početak godine, kada je Mark Mekgauan uživao u izuzetnom rejtingu i neviđenom većinom pobedio na državnim izborima u martu. I pored produžene izolacije, premijer i dalje ima poverenje velikog dela stanovništva Zapadne Australije.

Buster vakcine već dostupne

Iako dopunska vakcinacija protiv kovida u Australiji kreće od 8. novembra, buster doze su u Zapadnoj Australiji dostupne od prošlog ponedeljka. Kako je rekao premijer ove države, nema potrebe da se zakazuje termin vakcinacije.

Mark Mekgauan je objasnio da svaka osoba starija od 18 godina, koja je primila drugu dozu vakcine pre više od šest meseci, može da uđe u bilo koju državnu kliniku i dobije treću vakcinu.

Za sada je u ovoj državi dve doze primilo blizu 63 odsto, a očekuje se da će između 14. i 19. novembra biti preko 70 odsto, a između 10. i 15. decembra preko 80 odsto potpuno vakcinisanih građana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here