pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stotine australijskih vatrogasaca bori se danas sa požarom u blizini glavnog grada Australije Perta, u državi Zapadna Australija, a vlasti su apelovale na stanovništvo da se skloni sa puta kretanja vatrene stihije.

Portparol vatrogasne službe izjavio je da se 240 vatrogasaca bori sa požarom, kao i da je situacija na nivou vanrednog stanja i najvišeg stepena upozorenja na opasnost, prenosi Rojters.

U požar, koji je izbio u subotu, izgorelo je oko 417 hektara u divljim, nenaseljenim oblastima, a meteorološka služba danas je izdala upozorenje na “ekstremnu opasnost od požara” u nekim delovima Zapadne Australije.

Više od 25 požara izbilo je širom ove najveće australijske države, a lokalne vlasti su upozorile da su u opasnosti stanovnici u ruralnoj oblasti Gingin u blizini mesta Čitering, 60-ak kilometara od Perta, prenosi Rojters.

Meteorolozi su za danas prognozirali temperaturu do 35 stepeni Celzijusa u glavnom gradu Pertu.

U Australiji je u toku sezona visokog rizika od šumskih požara zbog vremenskog fenomena El Ninjo koji je povezan sa ciklonima, sušama, toplotnim talasima i požarima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here