Zaplenjeno 65 miliona cigareta!

0

Akcija "Diabolo II" izvedena je u septembru i oktobru prošle godine, a rezultati su izneti danas na sastanku u Tokiju. Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), uz podršku Evropola i Interpola, koordinisala je akciju u kojoj su učestvovali carinici iz 13 azijskih zemalja i 27 članica EU.

 

Kina i Indija nisu učestvovale u ovoj međukontinentalnoj operaciji. U okviru operacije pregledano je 346 sumnjivih kontejnera poslatih iz Azije u Evropu, a piratska roba pronađena je u 30. Pritom je razotkriveno 89 osoba i firmi umešanih u taj oblik kriminala. Nakon akcije otvorene su međunarodne istrage o kriminalnim radnjama.

 

Evropska kancelarija za borbu protiv prevara

 

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za administrativna pitanja, reviziju i borbu protiv prevara Sim Kalas ocenio je da uspeh ove zajedničke akcije ističe važnost tesne saradnje među svim partnerima u borbi protiv globalne trgovine falsifikovanom robom i u zaštiti legalne trgovine originalnim proizvodima.

 

Ova operacije izvedena je u okviru organizacije ASEM – Azijsko-evropski susret – koja okuplja 45 zemalja iz Evrope i Azije.

 

Još jedna slična akcija izvedena je prošle godine kada je zaplenjen tovar cigareta u vrednosti od 50 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here