Započeta nabavka vakcina za H1N1

"Procedura vakcinacije započeta je definisanjem grupa prioriteta i sigurno je da će prva grupa biti svi oni koji boluju od nekih hroničnih bolesti, starosti od šest meseci pa nadalje", precizirao je Milosavljević u izjavi novinarima u Palati Srbije.

 

On je dodao da će, nakon toga, vakcinacijama biti obuhvaćeni svi oni od kojih zavisi funkcionisanje zajednice – vojska, policja, zaposleni u zdravstvenim službama, a potom i zdrava populacija, jer je preporuka da i zdrave osobe treba da se vakcinišu.

 

Prema njegovim rečima, ukoliko se najave iz Svetske zdravstvene organizacije da će za vakcinaciju biti dovoljna jedna doza pokažu kao dobre, postoji šansa da u Srbiji većina populacije bude vakcinisana već u ovoj sezoni.

 

Konačno i u Srbiju dolazi vakcina protiv gripa H1N1

 

 

I pored tih najava, kako je naveo Milosavljević, za sada ćemo se držati preporuka Evropske agencije za lekove da su potrebne dve doze.

 

"Nema razloga za paniku, radimo najbolje što možemo, prateći iskustva svih drugih evropskih zemalja", rekao je Milosavljević i dodao da Ministartvo priprema mere i za najogri mogući scenario, ali da je uveren da do toga neće doći.

 

U Palati Srbije organizovano je predstavljanje početka rada zajedničkog projekta ministarstava zdravlja, prosvete i rada i socijalne politike – "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou (DILS)".

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime