EPA/Christian Bruna

Burna diskusija proteklih dana vođena je na društvenim mrežama o udelu građana stranog porekla koji su, zbog oboljenja od COVID-19, smešteni u jedinicama intenzivne nege bolnica u Austriji.

Političar Slobodarske partije Austrije (FPO) iz Donje Austrije Gotfrid Valhojzel tvrdi da je više od 50 odsto kovid-pacijenata koji se nalaze na intenzivnoj nezi stranog porekla. To, kaže, tajno pričaju lekari, ukazujući da se građani stranog porekla ne pridržavaju epidemioloških mera.

Organizacija “Zdravlje Austrija” – Gesundheit Osterreich GmbH (GOeG), koja vodi evidenciju o državljanstvima kovid-pacijenata smeštenih na intenzivnoj nezi, navodi da je od 1. januara 2020. do 28. februara ove godine, u jedinicama intenzivne nege bilo smešteno ukupno 5.790 osoba zbog teškog oblika oboljenja, a da su 88,3 odsto od toga broja bili austrijski državljani.

– Svega 8,5 odsto su iz takozvanih trećih država, a 3,2 odsto iz drugih članica EU, što znači da je ukupno 11,7 odsto stranaca do kraja februara bilo lečeno na intenzivnoj nezi austrijskih bolnica – rečeno je agenciji APA iz GOeG.

Takođe, nema naznaka da je među austrijskim državljanima lečenim na intenzivnoj nezi bilo više onih stranog porekla. Kada je reč o zemljama porekla stranih pacijenata na prvom mestu su državljani Turske, pa zatim slede Srbija, Bosna i Hercegovina, Nemačka i Rumunija, što odgovara i situaciji među austrijskom stanovništvu.

Naučnica Judit Kolenberger sa bečkog Ekonomskog univerziteta, koja se bavi migrantima, ukazala je da građani stranog porekla imaju duplo veći rizik od infekcije, i to pre svega zbog manjih stanova u kojima žive, siromaštva, manje mogućnosti za rad od kuće, ali i jezičke barijere.

Blage reakcije

Do sada je u Austriji 286 osoba, posle vakcinacije protiv COVID-19, moralo da poseti bolnicu, ili da bude hospitalizovano, proizilazi iz izveštaja Službe za bezbednost u zdravstvu. Do sada je u Austriji sprovedeno 2,5 miliona vakcinacija, tako da je broj “problematičnih” slučajeva mali. Broj tromboza uz trobocitopeniju posle vakcinisanja astrazenekom je ukupno osam. Kada je reč o najčešće datoj vakcini biontek-fajzer prijavljeno je 124 slučaja nus pojava usled koje je bila potrebna hospitalizacija, kod moderne 20, a astrazeneka 142 slučaja. Najveći broj prijavljenih nuspojava su bile “blage” i vezane su, pre svega, za astrazeneku. Vakcinisani su najčešće prijavljivali bol na mestu uboda, glavobolju, umor, bol u mišićima, mučninu, temperaturu.