Vesti
Maketa budućeg aerodroma u Bedžeris Kriku

Sve veći broj stanovnika zapadnog i jugozapadnog Sidneja izražava nezadovoljstvo radom i odlukama Ministarstva za infrastrukturno planiranje NSW. Razlog je uvođenje novih nameta prilikom izgradnje ili proširenja kuća u svim predgrađima, koja se nalaze u krugu od 13 kilometara oko budućeg sidnejskog aerodroma Bedžeris Krik.

Kako prenosi Kanal 9, prema odluci Ministarstva za planiranje NSW, svi koji nameravaju gradnju nove ili proširenje postojeće kuće u naseljima Lepington, Kemps Krik, Oran Park, Austral, Horsli Park, Glenmor Park, Južni Penrit i drugim naseljima u ovom rejonu, moraće od 1. oktobra da plate izradu “akustičnog izveštaja” u iznosu od 10.000 dolara.

Ovaj dokument se izdaje na osnovu kontrole objekta i potvrđuje da su preduzete sve neophodne mere za zvučnu izolaciju od buke koju će stvarati avioni na budućem aerodromu. Sve ovo možda ne bi bilo toliko čudno, da prema državnom planu nije predviđeno da druga pista bude otvorena do 2052. godine (prva predviđena za 2026), a kompletna infrastruktura s dugoročnim avio-kapacitetima i pratećim objektima do 2064?!

– Ljudi će sada morati da plate 10.000 dolara za akustični izveštaj, plus još 10.000 da bi se ispunili akustični uslovi na kući. To će predstavljati izuzetno veliki teret, naročito za one koji kupuju ili grade svoju prvu nekretinu. Naročito ne želimo da mlade porodice budu primorane na ovo, jer će toliki dodatni izdaci finansijski uništiti mnoge ljude – rekao je za Kanal 9 gradonačenik lokalne opštine Ferfild Frenk Karbone.

Kako kažu stručnjaci, apsurd ovakve odluke je i u tome što se zahteva od stanovništva da obezbedi zaštitu od buke, iako na tolikoj udaljenosti uopšte neće biti pogođeni bukom s piste novog aerodroma.

Iz Ministarstva infrastrukturnog planiranja su saopštenjem obavestili da su još 2018. godine upozorili lokalno stanovništvo ovih delova Sidneja da će biti neophodno uvođenje određenih restrikcija po pitanju nove gradnje. Međutim , rečeno je i da vlasnici nekretnina u ovim delovima grada neće morati da plate 10.000 za akustični izveštaj.

Čak je rečeno da ukoliko budu ispunjeni uslovi iz Kontrolnog plana izgradnje, koji uključuje uputstva za procenu buke od aviona, neće biti potrebe da se koriste usluge konsultanta.

Međutim, ovaj plan i navedena uputstva do danas nisu završeni, a novi propis o plaćanju akustičnog izveštaja stupa na snagu 1. oktobra.

– Državna vlada je odluku donela bez konsultacija sa lokalnom zajednicom. Borićemo se protiv ovoga i nećemo odustati do kraja – poručio je Frenk Karbone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here