EPA/Florian Wieser
Aleksander Šalenberg

Austrija će početi da proteruje ruske diplomate samo ako austrijske specijalne službe prikupe dovoljno dokaza o njihovom kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

On je u intervjuu za ORF2 komentarisao proterivanje ruskih diplomata iz nekoliko zemalja članica EU usled ruskog vojnog napada na Ukrajinu.

– Svakako zadržavam pravo na to. Ja sam prvi ministar spoljnih poslova Austrije koji je ruskog diplomatu proglasio nepoželjnom osobom. Učiniću to ponovo ukoliko bude neophodno. Blisko sarađujemo sa austrijskim specijalnim službama – rekao je Šalenberg.

Šef austrijske diplomatije podsetio je da se u Beču nalaze sedišta brojnih međunarodnih organizacija u kojima rade ruske diplomate, i istakao da Austrija ne želi da ometa njihov rad.

– Ali ako bude nephodno, odnosno ako se dokaže da diplomata neke ruske misije ne radi u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, onda ću preduzeti konkretne mere – istakao je Šalenberg.

Šalenberg je izrazio žaljenje što je o ovome izostalo jedinstveno reagovanje EU. On je upozorio da bi potencijalno neopravdano proterivanje diplomata iz Austrije moglo da izazove kontramere i da bi austrijskoj diplomatskoj misiji u Moskvi mogao da bude onemogućen nastavak rada.

– Ukoliko bude odgovora iz Rusije, onda će, zapravo, Ambasada Austrije biti prinuđena da zatvori vrata, što neće biti dobro ni za koga – objasnio je austrijski ministar.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 24. februara da je Moskva započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, na zahtev lidera samoproglašenih republika u Donbasu. On je naglasio da Moskva nema nameru da okupira ukrajinske teritorije, i da je jedina svrha operacije demilitarizacija i “denacifikacija” Ukrajine.

SAD, Velika Britanija, EU i pojedine druge zemlje reagovale su uvođenjem sankcija ruskim državljanima i kompanijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here