pixabay.com

Početak jula je uvek specijalna prilika da se proslavi godišnjica modela 500, a ovaj put svečanost se održala u Izraelu. Razlog se krije u činjenici da je izraelsko tržište prvo van Evrope na koje je stigao novi, električni Fiat 500.

– Izuzetno sam ponosan što proslavljamo godišnjicu našeg poznatog modela sa veoma značajnim simboličnim korakom: novi 500 – treća generacija ikone kreirane pre tačno 64 godine u Torinu, gradu gde se i proizvodi – sada izlazi na svoje prvo tržište van Evrope, Izrael – istakao je Olivije Fransoa, izvršni direktor brenda Fiat i glavni direktor marketinga grupe Stellantis.

Dizajniran, konstruisan i proizveden u Torinu, novi 500 je prvi model u istoriji brenda Fiat koji je potpuno električan. Sa svojim litijum-jonskim baterijama kapaciteta 42 kWh prelazi do 320 km, a na brzom punjaču od 85 kW potrebno je samo 5 minuta da se napuni dovoljno da pređe 50 km. Da bi se baterija napunila od 0% do 80% potrebno je 35 minuta.

Verzije Passion, Icon i La Prima imaju električni motor od 87 kW (118 KS), elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 150 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi i od 0 do 50 km/h za 3,1 sekundu. Verzija Action ima elektromotor od 70 kW (95 KS) i ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi i nešto slabiji domet od 190 km po WLTP ciklusu.

Pogledajte simpatični video kojim Fiat obeleževa godišnjicu slavnog modela OVDE.

Tokom svih ovih godina mali gradski automobil izgradio je status ikone stila, ne samo u Italiji, već i širom Evrope, dok je na našim prostorima bio jednostavno sve – od automobila na kojem se polagala vožnja, prvog automobila, kao i porodičnog vozila.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime