Zašto Japanci ne voze američka kola?

0

Automotive News je analizirao ovaj problem na primeru najveće američke kompanije, Dženeral Motorsa (GM). Prodaja GM vozila u Japanu nikada nije bio lak posao, a čini se da je posle masovnih opoziva zbog serijskih kvarova, danas teži nego ikad.

 

GM prošle godine prodao samo 1.200 automobila u Japanu
 

Iako je GM 1996. na japanskom tržištu dostigao svoj maksimum sa 47.000 primeraka (uključujući i Opelova vozila), krizne 2009. prodaja je pala na svega 700 automobila, dok je 2013. isporučeno samo 1.200 vozila marki koje posluju u okviru GM-a. To je zanemarljiv broj ako se zna da se u Japanu godišnje proda oko 5,4 miliona vozila i da ova država predstavlja treće najveće tržište automobila na svetu.

 

Najstariji i najveći prodavac GM automobila u Japanu, kompanija Janase, kaže da je zadržala u svojoj ponudi modele američkog proizvođača samo iz sentimentalnih razloga.

 

"U pitanju je nostalgija, s obzirom da naša firma prodaje automobile marki Bjuik i Kadilak još od 1915. godine", objašnjava direktor Takejoši Ide. "Uz to, postoji i zrnce nade da će interesovanje za GM vozilima u Japanu porasti", dodaje on.

 

Kompanija Janase važi i za najvećeg prodavca Mercedesovih vozila u toj državi, i jedan je od najvećih dilera Audija i BMW-a, a GM modeli čine svega 1,4 odsto od njihove ukupne prodaje.

 

Zbog čega američki proizvođač ima ovako slabe prodajne rezultate u Japanu? Razlog nije u dodatnim državnim nametima, jer za razliku od SAD, u Japanu uvozni automobili ne podležu carini.

 

Ide smatra da u GM-u ne postoji dovoljno zalaganja za prodaju automobila na japanskom tržištu. On objašnjava da se GM nije čak potrudio da Japancim ponudi veći broj modela sa "desnim volanom" s obzirom da se u toj zemlji vozi levom stranom puta. Ševrolet, na primer, na japanskom tržištu ima samo dva modela kod kojih je volan na desnoj strani – Sonik (Aveo) i Kaptivu, dok premijum brend, Kadilak, nema ni jedan.

 

"Pojedine mušterije koje se zainteresuju za neki od GM modela, na kraju odustanu kada vide da nemamo verziju sa desnim volanom", kaže Ide.

 

GM doduše ima fabrike u kojima se proizvode takva vozila, ali se one nalaze u Australiji i Južnoj Africi, a modeli koji se tamo proizvode ne odgovaraju potrebama japanskog kupca. Naime, putnički automobili iz Australije su preveliki za japanske skučene ulice i gradove, dok se u Južnoj Africi uglavnom proizvode pik-ap kamioneti.

 

Sa druge strane, mali GM modeli iz Velike Britanije ne mogu da konkurišu još manjim automobilima koje japanske kompanije proizvode namenski za domaće tržište.

 

U GM kalkulišu da im se ne isplati da prave veći broj modela sa volanom na desnoj strani za tržište Japana, kada se u toj zemlji proda tako malo njihovih automobila. Sa druge strane, prodaja se neće bitno uvećati dok upravo to ne urade, i tako nastaje začarani krug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here