Zašto je aerodrom u Donjecku tako bitan?

0

Beta/AP/M. C.
Dim iznad aerodroma u Donjecku posle celodnevnog napada ukrajinske vojske
 

Kijev poručuje da su njihove trupe preuzele kontrolu nad skoro celim aerodromom, a proruske snage iz Donjecka tvrde suprotno.

Kako prenose agencije i portali, protivnici vlasti u Kijevu ističu da su oterali ukrajinske snage i preuzeli kontrolu nad aerodromom, odnosno nad onim što je ostalo od njega, jer je taj prostor u potpunosti uništen posle više meseci žestokih borbi.

Lider snaga Donbasa Aleksandar Zakarčenko rekao je na konferenciji za štampu da su "propali svi pokušaji ukrajinske vojske da preuzme aerodrom i da zada osvetničke udarce za poraz od prošle godine".

On je optužio ukrajinske snage za korišćenje raketnih i artiljerijskih sistema kakve njegovi borci "do sada nisu videli".

Dugoročno gledano, mada razrušen, aerodrom je ključan za opstanak samoproglašene Narodne republike Donjeck, ali ima veliku vrednost i za Kijev, jer je jedna vrsta državnog simbola.

Portparol  ukrajinske vojske Andrej Lisenko prvo je tvrdio da su njihove snage preuzele potpunu kontrolu nad prostorom aerodroma, a sada kaže da je "situacija i dalje napeta", ali nije potvrdio povlačenje ukrajinskih vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here