Zašto je dobro da jedete masline?

0

Od davnina je poznato blagotvorno dejstvo maslina
 

Štiti krvne sudove i jača imunitet

Masline, posebno one crne izvrstan su antioksidans koji deluje kao ‘čistač’ organizma od štetnih materija. Masline pomažu telu da izbaci holesterol – loše masnoće koje se talože u krvnim sudovima i time smanjuju mogućnost od kardiovaskularnih bolesti. Isto tako, maslinovo ulje jača imunitet te je savršen saveznik protiv alergija.

Pomaže kod mršavljenja

Masline sadrže masnoće, ali isključivo one dobre za kojima naše telo žudi. Takve masnoće ne ostaju ‘zaglavljene’ u masnim ćelijama već ih telo koristi i troši te time pomažu kod mršavljenja. Masline su izvrsna grickalica uz obrok ili između njih jer će vas zasititi na najzdraviji mogući način.


Protiv bolova i upala

Masline, kao i neprerađeno maslinovo ulje sadrže snažne antioksidanse, ali ova ukusna i slana namirnica smanjuje nivo bola i deluje poput leka za ublažavanje bolova. Isto tako, masline sadrže sastojke poput oleokantala – spoja karakterističnom po gorkastom ukusu, koji ima snažna protivupalna svojstva.

Za zdravlje kose i kože

Masline, kao i njihov najbolji nusprodukt – maslinovo ulje imaju neverovatno dejstvo na naše telo. One sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, kao i omega-3 koje hrane, štite i hidratizuju kožu i kosu. Za to je zaslužan i vitamin E koji kožu štiti od ultraljubičastog zračenja. Maslinovo ulje neguje kožu i kosu i spolja tako da je opskrbljuje vlagom. Na mokru kožu nakon tuširanja nanesite maslinovo ulje ili ga pak koristite kao masku za kosu.


Za zdravlje sistema za varenje

Masline su bogate prehrambenim vlaknima koje su neophodne za normalan rad sistema za varenje, ali i vitaminom E kao i nezasićenim masnoćama koje ‘čiste’ creva od slobodnih radikala. Šoljica crnih maslina sadrži 17 posto dnevne doze vlakana koja pomažu hrani da se brzo i maksimalno razgradi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here