Vlada Kosova
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok i Aljbin Kurti

U ostvarenju velikoalbanskog projekta, kao svoje životne i političke misije, taktika Aljbina Kurtija je jasna, ona podrazumeva sprečavanje i rušenje svih prava Srba na Kosovu, a posebno onih koja proističu iz Briselskog sporazuma i Zajednice srpskih opština, piše Kosovo online.

Dešava se ono što su dobri poznavaoci karaktera i političke logike Aljbina Kurtija pretpostavljali. Između već viđenog članstva Kosova u Savetu Evrope i sprečavanja formiranja ZSO, aktuelni kosovski premijer bez razmišljanja bira ovo drugo.

Od momenta kada se Zajednica ponovo pojavila kao nužan uslov za ulazak Kosova u članstvo SE, neki su mislili da će Kurti da prihvati minimalnu “žrtvu” i da će famozni Nacrt statuta, koji mu je stigao iz Brisela, poslati na procenu u ustavni sud u Prištini. Samo je to bilo potrebno. Dalje bi sve bilo ostavljeno na Kurtijevu “časnu reč”.

Opomene iz EU

Lider Samoopredeljenja i njegovo najbliže okruženje, međutim, odlučili su da do kraja “veruju” u izveštaj Dore Bakojani, po kome je Priština zaslužila ulazak u Savet Evrope već ovog maja, a sve izbegnute obaveze na poštovanju ljudskih i građanskih prava bi naknadno mogla da razvlači koliko god želi.

Prethodnih nekoliko nedelja dolazile su opomene iz EU ka Prištini, da je ZSO važan element učlanjenja u Savet Evrope, i bilo je onih koji su smatrali da će Kurtijeva vlada učiniti dodatni “napor” i proslediti “vruć krompir” sudu u Prištini. Stigli smo na nekoliko dana do odlučujućeg sastanka evropskih ministara i, kako trenutno stoje stvari, neće se desiti ništa. Pomeranja ka ZSO sigurno neće biti, ali izgleda ni ozvaničenja kosovskog članstva u SE.

Opasne ambicije

Istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić za Kosovo online kaže da je Kurtijev stav po pitanju bilo kakvog oblika autonomije Srba odavno jasan.

– Formiranje Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu za njega ne dolazi u obzir, osim možda kao nevladina organizacija. U tom kontekstu treba posmatrati spremnost Kurtija da žrtvuje Savet Evrope zarad što manjeg oblika autonomije Srba. Ne zaboravite da nas ove godine očekuju parlamentarni izbori na Kosovu i u toku je jedno prestrojavanje i pozicioniranje. Kurti ovakvim izjavama želi da potvrdi taj svoj imidž besprekornog borca za albanske interese i da je on za što manje prava za Srbe – objašnjava Gudžić.

Kurti je zato spreman, dodaje, da žrtvuje članstvo Kosova u Savetu Evrope.

– Da li će u narednom periodu međunarodna zajednica, pre svih vodeće zemlje zapadne Evrope, ali i SAD, izvršiti pritisak i naterati Kurtija da popusti, to sada sa sigurnošću ne možemo znati, ali u ovom trenutku Kurti je spreman na žrtvu i učiniće to – smatra Gudžić.

Politički analitičar iz Prištine Bljerim Burjani smatra ispravnom Kurtijevu politiku koja se bazira na obećanju da “neće dozvoliti rušenje ustavnog poretka i unitarnu državu”.

– To znači da neće biti neka druge Republike unutar Kosova. Država Kosovo i njen ustavni poredak, biće i jesu važniji od učlanjivanja u Savet Evrope. Mislim da ima grešaka oko vođenja dijaloga od strane EU i Lajčaka. Nije trebalo dati prioritet ZSO. Ali ovde se radi o nečemu drugom, izbacili su priznanje Kosova od strane Srbije, i ovo je zakomplikovalo dijalog i dalo do znanja da nema ništa konkretno. Kurti je sve vreme govorio da neće biti ZSO, i tako će ostati do kraja njegovog mandata – navodi Burjani za Kosovo online.

“Van pameti”

Politikolog Ognjen Gogić kaže da je zahtev evropskih zemalja da Kurti pošalje Nacrt statuta Ustavnom sudu bio minimalan, jer ne garantuje da bi ZSO bila formirana.

– Van pameti je da Kurti to odbije. To je zapravo poziv zapadnih država Kurtiju da njima olakša promovisanje članstva Kosova u Savet Evrope. To je poziv Kosovu da samo stvori privid da želi da radi na nacrtu ZSO i njenom formiranju kako bi olakšao glasanje u Komitetu ministara. To je stvarno minimum koji očekuju od Kosova, i zaista van pameti da Kurti odbije da to uradi – ukazuje Gogić.

Znajući Kurtija, dodaje, jasno je da je njemu i to previše.

– Zato što se on plaši kako bi to domaća javnost gledala. On nije neko ko pravi bilo kakve kompromise i ustupke. On i dalje verovatno misli da će ako ostane istrajan, da će na Zapadu da popuste. Čak i kad bi poslao Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu, on bi i dalje mogao da nastavi da blokira formiranje. Mogao bi da prođe dobro, ali to jednostavno nije priroda njegove politike i ličnosti, da on pravi bilo kakve kompromise – zaključuje Gogić.

2 COMMENTS

  1. Zato što ZSO omogućava proglašenje samoopredeljenja srpskog naroda i priključenje Srbiji, kao što su i Albanci uradili 2008. godine – u tom slučaju lažna država Kosovo ne može da postoji. Jasna je budućnost onih koji otimaju tudje !!! Srbi bi rekli : oteto-prokleto!!!

  2. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here