Zašto je Milova stranka izgubila 15.000 birača?

0

Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 30. avgusta pokazuju da je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića izgubila skoro 15.000 glasača u odnosu na prethodne 2016. godine.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), DPS osvojio je u nedelju 143.548, dok je pre četiri godine osvojio 158.490 glasova.

Komentarišući pad rejtinga partije Mila Đukanovića na izborima, profesor Miloš Bešić za RSE kaže da gubitak DPS-a od pet do šest posto biračkog tela za njega nije iznenađenje.

-Naprotiv, veoma mi je očekivano”, kazao je Bešić.

“DPS je na ovim izborima dobio 15.000 glasača manje, što znači da je 148.000 njihovih birača, ako već govorimo u tim kategorijama, i dalje ostalo čvrsto biračko telo. Ono što jeste činjenica i ono što sam više puta pre izbora govorio jeste da su oni izgubili pet do šest procenata svog biračkog tela usled donošenja Zakona o slobodi veroispovesti. Tu nema nikakve sumnje – objašnjava Bešić.

Glavni “krivac” – Zakon o slobodi veroispovesti

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je u Skupštini u decembru 2019. godine. Usvajanje zakona podiglo je tenzije u Crnoj Gori i pokrenulo litije u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Mitropolija SPC-a smatra da je Zakon “diskriminatoran i neustavan”, da ne omogućuje slobodu vere, već “otimačinu” imovine Mitropolije.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države, ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica.

Kada se brojke pretvore u mandate u crnogorskom parlamentu, DPS je izgubio šest poslaničkih mesta u odnosu na dosadašnji saziv, umesto 36 sada će imati 30 poslanika.

Rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su birači DPS-a ukazali poverenje njihovim glavnim političkim protivnicima, koaliciji okupljenoj oko prosrpskog Demokratskog fronta (DF), koja je osvojila 133.267 glasova.

Izborna aritmetika pokazuje da je u odnosu na prethodne izbore, 55.000 građana više dalo poverenje DF-u, koji je na izborima u oktobru 2016. samostalno osvojio oko 78.000 glasova. DF će u odnosu na dosadašnji saziv u Skupštini imati devet poslanika više.

Najveći pad u Podgorici i Nikšiću

Analiza izbornih rezultata pokazuje da je DPS na ovim izborima minus napravio gubitkom dela svojih birača u najvećim crnogorskim gradovima Podgorici i Nikšiću. DPS je u glavnom gradu osvojio gotovo 7.000 glasova manje nego 2016. godine, a u Nikšiću 3.500 birača. 

Od 81 parlamentarnog mesta, DPS Mila Đukanovića je sa manjinskim strankama i tradicionalnim partnerima osvojio 40 mesta, dok su tri opozicione koalicije, Crno na bijelo, Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, osvojile 41 mandat.

Najpopularnija ličnost – Amfilohije Radović

-Izborni rezultati pokazali su da su glasači dvi opozicione liste Za budućnost Crne Gore, na čelu sa prosrpskim DF-om i “Mir je naša nacija Aleksa Bečić – Miodrag Lekić”, oni građani koji u istraživanjima od svih institucija najveće poverenje imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu – kaže Bešić.

-Dakle, imate apsolutno poklapanje. Jedno od poslednjih istraživanja koje nije objavljeno zbog Zakona da se petnaest dana pre izbora ne mogu objavljivati istraživanja, pokazalo je sasvim jasno da je najpopularnija ličnost bio Amfilohije Radović. Dakle, on na listi političara kada je dodat prosto je bio najpopularniji – navodi Bešić.

Mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije je, tvrdi Bešić, bio najpopularniji i među apstinentima.

-Drugim rečima, ovi koji su izašli preko uobičajenih 71-72 procenata, izašli su zbog Amfilohija Radovića, tu nema nikakve sumnje – ističe Bešić za RSE.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here