pixabay.com

Psi u proseku provode oko pola dana spavajući, a samo 20 odsto dana su aktivni.

Bez obzira da li se radi o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drema u parku, buđenje usnulih pasa može prouzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari.

Možda vam se nekad učinilo da psi puno dremaju i spavaju, no, kako je objasnila Ketrin Džordž, stručnjak za dobrobit životinja, njima je potrebno puno sna jer im to pomaže da obnove imunitet i popravlja oštećene ćelije u telu.

Psi u proseku provode oko pola dana spavajući, a samo 20 odsto dana su aktivni. Ti brojevi variraju kada je reč o štencima, starijim psima i velikim pasminama, prenosi BestLife.

Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi pa tako i oni ulaze u REM fazu koja se smatra ciklusom najdubljeg sna i to je takođe faza u kojoj sanjaju. Kada padnu u san, psima je potrebno oko 10 minuta za prelaz iz spore faze, tokom koje se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca usporavaju, u REM fazu.

U REM fazi njihove oči se pomeraju ispod spuštenih kapaka i njihovo telo može reagovati na snove. U toj fazi pseće noge, rep ili čak uši će se možda trzati. Budući da su u tako dubokom snu, nipošto ne bit trebalo da ih preplašite ili budite jer nakon toga mogu biti dezorijentisani, mogu početi da skaču, grebu ili čak grizu, objasnila je Džordž.

Veterinar Mondrijan Kontreras takođe navodi da postoje i drugi razlozi zašto nikad ne bi trebalo da budite psa koji je zaspao.

– Postoje i medicinska stanja kao što su gubitak sluha, artritis i povrede leđa zbog kojih psi mogu biti reaktivniji ako se naglo probude. Ova intenzivna reakcija može dovesti do toga da se povrede ili ih iznenadna povećana fizička nelagoda može naterati da instinktivno puknu ili zareže – rekao je.

Ako baš morate da probudite psa, stručnjaci savetuju da tiho izgovorite njegovo ime kako ga ne biste preplašili ili mu možete staviti ukusnu poslasticu pred njušku kako bi buđenje bilo pozitivnije iskustvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here