Svi vlasnici pasa znaju za situacije kada vaš ljubimac odjednom pogleda „u prazno“ i počne da laje kao da vidi nešto što vi ne vidite. O čemu se tu radi?

Mnogi pomisle na neke paranormalne pojave, ali se ne radi o tome, već o reakciji pasa na mirise i zvukove koje naša čula ne mogu da registruju. Čulo sluha kod pasa reaguje i na ultrazvučne frekfencije, te se može desiti da reaguje recimo na neke tihe zvukove koje vi ne možete čuti.

Što se mirisa tiče, čulo njuha je još izraženije kod pasa, te može nanjušiti prisustvo druge životinje koja se nalazi veoma daleko. Ovo može biti uzrok njihovog lajanja, a da mi o tome ne znamo ništa jer niti vidimo niti osećamo miris te životinje.

Psi ponekad reaguju lavežom i na ono što su primetili mnogo pre nas. Ako uoče dinamične aktivnosti napolju, poželeće da im se približe ili da zaštite svoju teritoriju, upravo lajući na njih.
Na kraju, lajanje „u prazno” može biti i pokazatelj određenih zdravstvenih problema, pogotovo ako je ono učestalo tokom dana i ako se ponavlja danima. Zato je uvek dobro da razmislite o tome, da kod veterinara zakažete kontrolni pregled vašeg ljubimca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here