Kosovo online

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je zauzimanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske kod Istoka, drevnog sedišta Hvostanske episkopije od 1219. godine, još jedan korak u brisanju istorijskog i duhovnog identiteta srpskog naroda i crkve na KiM.

Saopštenje je usledilo pošto su ograđeni temelji ovog manastira u mestu Studenica, a na tabli na albanskom jeziku napisano da je reč o bazilici.

Eparhija ističe da je reč o jednom od najznačajnijih lokaliteta SPC na KiM i ukazuje da je nasrtaj na verske objekte koji su temelj postojanja i opstanka SPC na KiM otvoreni akt represije, kršenja verskih i ljudskih prava, kao i da izaziva direktnu etničku i versku netrpeljivost.

– Posle nedavnog pokušaja zauzimanja crkve SPC u selu Rakitnica kod Podujeva, nakon čega tzv. kosovska policija, protivno svim zakonima, nije htela ni da pokrene istragu, i nedugo posle toga, proglašavanja crkve u selu Vinarce kod Kosovske Mitrovice za rimokatoličku crkvu pod “brigom” ministarstva kulture u Prištini, najnoviji slučaj “preuzimanja” ostataka manastira Bogorodice Hvostanske s pravom je izazvao oštre reakcije u stručnoj javnosti i među vernim narodom SPC – kažu oni.

Ističu da se sve to dešava neposredno, u jeku medijskog prekrajanja istorije hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu u prištinskoj Kohi i opštem zamahu kosovskih vlasti u agresivnom istorijskom revizionizmu i brisanju tragova SPC na ovim prostorima.

– Nekoliko srednjovekovnih hramova SPC na KiM, obnovljeno i prošireno na temeljima ranijih zapustelih ili oštećenih ranovizantijskih sakralnih objekata pre 800 i više godina niko nema pravo da, na ovakav brutalan način, preuzima, ni da preimenuje crkve koje su vekovima temelj identiteta srpskog naroda i crkve – navode oni.

Time se, kako se ističe u saopštenju, SPC dovodi u situaciju da mora da dokazuje ono što je sadržano u brojnim dosadašnjim arheološkim istraživanjima, nalazima, artefaktima, istorijskim zapisima i svedočanstvima u regionu i u svetskoj javnosti, a pogotovo u sakralnom i liturgijskom kontinuitetu koji SPC ima na ovim prostorima.

Eparhija ističe da ovim što radi Priština pokazuje da želi stvaranje etnički čistog Kosova i nestanak SPC i njenih vernika.

Krše Rezoluciju 1244

Eparhija raško-prizrenska ističe da takvo ponašanje Prištine ne sme da bude tolerisano u 21. veku.

– Posebno imajući u vidu obaveze koje su preuzeli pred zapadnim zemljama od 2008, ali i Rezoluciju 1244 UN gde se jasno pominje očuvanje srpskog nasleđa – naglašava se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here