Unsplash
Ilustracija

Prema najnovijim podacima, broj međunarodnih studenata na Ozi univerzitetima se prepolovio zbog zatvorenih granica. Ovakva situacija imaće duboke posledice na one koji se oslanjaju na međunarodni obrazovni sektor.

Oko 60 odsto ekonomske vrednosti međunarodnog obrazovanja rezultat je potrošnje u široj ekonomiji.

Prema Australijskom statističkom birou (ABS), vrednost međunarodnog obrazovnog sektora bila je 5,5 milijardi dolara u kvartalu 2021, u poređenju sa 9,1 milijardu dolara u kvartalu u junu 2019.

Iako je rast onlajn učenja delimično nadoknadio gubitke, to nije dovoljno da se nadomesti ukupan pad prihoda, navodi se.

Pored toga, prihodi od međunarodnog obrazovanja bili su važan deo načina na koji Australija finansira sistem tercijarnog obrazovanja već tri decenije.

Međunarodni studenti uglavnom plaćaju veće naknade od domaćih školaraca. Ovo omogućava univerzitetima da dopune prihode koje dobijaju od lokalnih studenata.
Adventus, organizacije za regrutovanje studenata, iznela je podatak da je broj međunarodnih prijava na ovdašnjim fakultetima pao za 51 odsto od marta 2021.

Istovremeno, zamenica izvršnog direktora Univerziteta u Australiji, En-Meri Lensdaun, ističe da je brojka upisanih stranih studenata za 40 odsto manja, u odnosu na nivo pre korone.
Međunarodni studenti obično studiraju dve do četiri godine. Ukoliko i uspeju da dođu na vreme za 2022, zatvaranje granica može imati produženi efekat, i uzeće izvesno vreme da se upisi vrate na prethodni nivo.

U isto vreme, kako okriva Adventus, koja je partner sa više od 1.500 institucija, od marta ove godine broj aplikacija stranih studenata je porastao za 148 odsto u Kanadi, 150 u Velikoj Britaniji i 422 odsto u SAD.

Kako ističe Rajan Trejnor, izvršni direktor Adventusa, studenti koji bi obično izabrali Australiju za školovanje zbog zatvorenih granica odlučuju se za druge države.

Manje kineskih studenata

Međunarodni studenti često treba da prođu određene kurseve, kao što je engleski jezik ili pripremni kurs, do upisa na studije. Tako je 2020. oko 62 odsto kineskih međunarodnih studenata završilo kurs, pre nego što se prvi put upisalo na visoko obrazovanje.
Ovo delimično objašnjava zašto je dosadašnji upis kineskih školaraca na univerzitete opao za samo osam odsto u 2021, u odnosu na 2019, dok je broj kineskih međunarodnih studenata koji imaju vize za visoko obrazovanje opao za oko 30 odsto.

Statistika upozorava

Od marta 2020. broj nosilaca međunarodnih studentskih viza smanjen je za 205.854, prema vladinim podacima. Pored toga, van Australije još ima 148.464 nosioca.
Do oktobra 2021. broj nosilaca međunarodnih viza u Australiji pao je na 266.000. U oktobru 2019, pre pandemije, 578.000 nosilaca međunarodnih studentskih viza živelo je u Australiji.
Ovo je smanjenje od preko 300.000 međunarodnih studenata koji žive u Australiji, ili oko 54 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here