Zavet potomstvu, pošta vojvodi

0

Ponovo na okupu: Borci slavne Dinarske četničke divizije
 

Na nedeljni skup mnogi četnički borci sa Dinare nisu mogli doći, jer su zbog narušenog zdravlja na lečenju. Goste su pozdravili Ratko Rašula, predsednik Organizacionog odbora i predsednik Spomen doma "Draža Mihailović" u Vajnoni i Petar Preočanin, član Organizacionog odbora. Rodoljubive pesme govorio je pesnik Damjan Dako Gligić.

– Proslava Dinarske četničke divizije vraća nas u naše srpske krajeve, naše lepo dalmatinsko Kosovo, kada smo kao mladići i devojke odlazili na sabore kod naših crkava, slaveći crkvene slave, igrajući narodna kola i zagledali devojke – rekao je u svojoj pozdravnoj besedi Petar Manojlović Dinarac, potpredsednik Pokreta srpskih četnika Ravne gore za Kanadu. Onda je došao nesrećni rat i nama nije bilo druge nego otići u četnike i stati u odbranu vere i nacije i svojih vekovnih ognjišta.

Danas smo održali parastos i pomolili se Bogu za spas duša naših slavnih četničkih boraca, naše braće i sestara, koji su poginuli u ratu ili preminuli posle rata. Odasmo im poštu i zahvalnost za sve što su učinili za spas vere, otadžbine i nacije.
 

Odanost srpskoj crkvi

– Našem dragom vojvodi Momčilu Đujiću izražavam posebno divljenje za njegovu hrabrost, neustrašivost i herojstvo – naglasio je Petar Manojlovih Dinarac. – Imali smo tu sreću da dugo poživi među nama. Odužili smo mu se za njegovu plemenitost i dobrotu, tako što smo brinuli o njemu, što smo ga poštovali, gotovo obožavali i trudili se da mu ispunimo svaku želju. A najveća njegova želja bila je da ostanemo čvrsti u svojoj veri i odani Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Mi smo to sa zadovoljstvom ispunjavali i on je sigurno bio srećan zbog toga. Neka je večan pomen Momčilu Đujiću i svim palim i preminulim borcima Dinarske četničke divizije. Žive molim da nastave ovu tradiciju i da, kada nas više ne bude ovde, naša deca vrše parastose i sećaju se nas koji smo sve učinili da bi oni živeli u slobodi i blagostanju.

U emigraciju otišlo 10.000 četnika

– Posle ustanka na Dinari 27. jula 1941. godine na saboru u zaseoku Zakošani, u Crnim potocima, u jesen 1941. osnovana je Dinarska četnička divizija, tamo gde se spajaju Lika, Bosna i Dalmacija, podsetio je na ratne dane Petar Manojlović Dinarac. Za komandanta Dinarske divizije jednoglasno je izabran Momčilo Đujić, tadašnji sveštenik u Strmici.

Vojvoda Momčilo je , uz pomoć Brane Bogunovića i ostalih narodnih prvaka, organizovao i formirao čete, bataljone i brigade u sastavu Dinarske divizije, a njen štab je smestio u visokim stenama Dinare, u Potočilu. Brojno stanje divizije iznosio je 15.200 naoružanih boraca i 47.000 nenaoružanih, organizovanih za borbu na Tromeđi.

Dinarska četnička divizija, pod komandom Momčila Đujića, prošla je kroz rat nepobeđena i po naređenju đenerala Draže Mihailovića, preko Slovenije uhvatila vezu sa američko – britanskim armijama i izbila, na kraju rata, u svom punom vojničkom sastavu, u emigraciju sa 10 hiljada srpskih boraca. Oni su naselili slobodne zemlje sveta i organizovali Pokret srpskih četnika Ravne gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here