Zavoleo Verder, Radnički u srcu

M. Stanković - Vesti
0
M. Stanković
Referat o Kragujevcu: Vanja u dopunskoj školi na srpskom često nosi šal Radničkog

Vanja Jovanović (10) iz Bremena je odličan primer brze i dobre integracije u nemačku sredinu. Pre dve godine Vanja je kao osmogodišnjak došao u Bremen sa porodicom iz rodnog Kragujevca i krenuo u redovnu školu na nemačkom jeziku.

Nije bilo lako, ali kako deca spontano uče jezike tako je i Vanja brzo napredovao i uklopio se dobro u svoj razred, pa čak kaže da je nastava zabavnija nego u Srbiji.

Koliko se dobro uklopio u novu sredinu dokaz je i to što je Vanja već na neki način postao i lokalpatriota, bar kada je fudbal u pitanju. Navija za Verder iz Bremena i često odlazi do stadiona da gleda utakmice i posmatra treninge omiljenih fudbalera. Nabavio je i mnoga obeležja omiljenog tima (šal, ranac, majicu,…), ali Radnički iz Kragujevca ne zaboravlja i ume da se okiti šalom ovog kluba kada dolazi na nastavu srpskog jezika.

– Biti dobro integrisan u nemačko društvo ne znači zaboraviti ko si, odakle si, a nikako se ne sme zanemariti i zameniti maternji jezik drugim jezikom, što je među Srbima u dijaspori čest slučaj – rekla nam je Vanjina mama Željka, koja je svog sina jedinca upisala i u Srpsku dopunsku školu, a sa njim komunicira isključivo na maternjem srpskom jeziku.

Naravno, ona sinu pomaže da napreduje i u nemačkom.

Mada mu nedostaje nekoliko drugara iz Srbije Vanja je brzo stekao dobre prijatelje u novoj sredini od kojih je Čem najbolji, ali se rado druži i sa vršnjakom Savom Matejićem, koga je upoznao u srpskoj školi.

Za sebe je ipak odabrao karate i trenira u SG Findorf, a voli i plivanje.

U slobodno vreme Vanja se rado igra na svom nintendu. Osim toga hobi mu je da pravi društvene igre koje sam smišlja i proizvodi.

– Trudimo se da ga navedemo da zapiše pravila igara pošto se nikad ne zna da li će jednog dana rešiti da neku patentira. Mi rado testiramo njegove igre porodično – objašnjava Željka.

Uz Vanju je uvek i omiljeni mačak po imenu Ćaća.

Jako voli narandžastu boju i sluša rado miziku. Pored raznovsnih aktivnosti ovaj talentovani dečak uspeva da se pripremi za nastupe na školskim priredbama u Srpskoj dopunskoj školi i da zadivi zemljake recitujući duge pesme kao što su “Plavi čuperak”, “Na Vračaru”ili “Mačak i skakutavo jaje”.

Nedostaju burek i sunčani dani

Bremen smatra najlepšim gradom na svetu još da može u njega da “prenese” pekaru “Beograd” iz Kragujevca i njihov najbolji burek na svetu i rolovane viršle, grad bi bio bez mane.

Vanji su se u Bremenu ispunile mnoge želje zahvaljujući tome što roditelji bolje zarađuju i mogu mnogo više da mu priušte. Bilo bi još lepše da su sunčani dani brojniji. Ovog toplog leta mu se i ta želja ispunila.